És akkor Mészáros Lőrinc egyszer adakozóként került be a hírekbe

Az előző heti összefoglalóban azt kérdeztük, ezen a héten lesz-e újabb történelmi mélypontja a forintnak. Annak a 90 százaléknak lett igaza, akik arra szavaztak, hogy igen. Nem is kellett sokat izgulniuk ezért, már hétfőn, alig egy órával a tőzsdenyitás után átlépte a forint a 335-ös határt. Kedden, amikor az MNB a kamatdöntés indoklásában egy szót sem ejtett az árfolyamról, 335,99-ig ment el a forint, és ugyan onnan egy kicsit visszaerősödött, pénteken már 336,24 forintot kellett adni egy euróért. (Mellékszálként pedig a DK kimaxolta a minimalista politikai kommunikációt, amikor erről kiküldtek egy szóközzel együtt kilenc karakterből álló sajtóközleményt.)

Változást az MNB kamatdöntése jelenthetett volna, de nem változott sem az alapkamat, sem a bankközi kamatok. Ez önmagában még nem volt meglepetés, azt már rosszabbul fogadták a piacokon, hogy az indoklásban csak azt írták: az MNB számára a 3 százalékos inflációs cél tartása a fontos.

©

Sikerült összegyűjteni 700 millió forintot egy izomsorvadásban szenvedő magyar kisfiú kezelésére. Az adakozás augusztus végén kezdődött, de igazán az utolsó egy hétben indult be – majd az is kiderült, hogy az utolsó százmillió forintot Mészáros Lőrinc ajánlotta fel. A tavalyi vagyongyarapodási adatai alapján Mészárosnak amúgy 3 óra 10 percre van szüksége, hogy ennyivel nőjön a vagyona.

Nagyon sokakban felvetődött a kérdés: ugyan mi kerül egy gyógyszeres kezelésen 700 millió forintba? Nem egyszerű a válasz, mi mindenesetre összeszedtük, amit erről a témáról érdemes tudni. És annak is utánajártunk, mi lehet a magyarázat arra, hogy egyetlen gyógyszerre majdnem háromszor annyi pénzt összeadnak az adakozók, mint amennyi egy teljes karácsonyi adománygyűjtésben összejön. Magyarország sokáig nem arról volt híres, hogy nagyon nagy volna az adakozókedv, ezért is szép sikertörténet a mostani.

Csődbe ment és azonnali hatállyal beszüntette tevékenységét a legrégibb brit utazási iroda, a Thomas Cook. A cég több százezer utasa rekedt a világ különböző üdülőhelyein, becslések szerint 600 ezer emberről lehet szó. A brit kormány úgy számol, hogy nagyjából 100 millió fontba kerül mindenkit hazahozni.

Az iroda leányvállalata a Neckermann Magyarország is, amely órákkal az anyacég csődje után azt közölte, hogy nem érinti a Thomas Cook csődje, ők egészséges cég, és továbbra is folytatják működésüket. Igaz, több magyar szálloda már előre kéri a pénzt a Neckermann által közvetített turistáktól.

A hét képe: a ház, amelyet a Rogán család bérel.

A folyamatos vasúti késések és járatkimaradások miatt tüntetett több száz utas a Keleti pályaudvarnál. A jelenlevők döntő többsége a két problémás vasútvonal, a Budapest-Vác-Szob és a Budapest-Cegléd-Szolnok vonal utasai közül került ki, de ott volt a Mátészalkaleaks híres, vonatot lefutó csigajelmezes aktivistája is.

A demonstrálók több olyan probléma miatt is felemelték a hangjukat, amelyet a vasúti létszámhiány okozott. A MÁV-nál több, mint nyolcszáz betöltetlen munkahely van, ez több ottani dolgozó szerint már balesetveszélyt okozhat. A szakszervezetek azt szeretnék, hogy úgy nőjenek a vasutasok bérei, hogy azok a gazdasági növekedést is figyelembe vegyék. Ezen felül fejenként hárommillió forint extra hűségjuttatást szeretnének. A héten történt egy előrelépés is a MÁV-nál: a kelenföldi jegypénztárakat átköltöztették a düledező állomásépületből a vonatok és a metró közötti aluljáróba.

©

Hiába nem pályázunk olimpiára, olyan építkezések jöhetnek Budapesten, amelyek látványosan egy olimpiai beruházásra emlékeztetnek. Két nagy sportarénát így is megépítenek, lesz hozzá egy olimpiai faluvá alakítható diákváros is, illetve egy evezősközpont a Ráckevei-Duna partján a következő főpolgármesteri ciklusban, ha megvalósul a kormány Budapestre tervezett programja.

Igaz, az Orbán Viktor és Tarlós István egyezségében létrejött 2030-as program szöges ellentétben áll a szakma által kidolgozott, Tarlós István előző ciklusában elfogadott, hivatalosan még mindig érvényes 2030-as budapesti fejlesztési koncepcióval. Abban többek között összefüggő Duna-menti zöldhálózat kialakítását, új rekreációs területek kialakítását szorgalmazzák.

Fejenként egy ezressel kevesebb pénzt kapnak idén a nyugdíjasok rezsiutalvány formájában, mint amekkora értékben Erzsébet-utalvány járt nekik a legutóbbi választás előtt. Természetesen ha hiszünk a kormánykommunikációnak, akkor ennek az egésznek semmi köze a választáshoz: idén a gazdaság jó számaival indokolják az ajándékozást, tavaly pedig épp húsvét volt, egész véletlenül egy héttel a választás előtt.

©

Mi mindenesetre megnéztük, a korábbi választások előtt milyen ötleteik voltak az aktuális kormányoknak, hogy a nyugdíjasokat segítsék. Meglepő, de még 2006-ban is képesek voltak a közszereplők gazdaságpolitikai koncepciókról vitázni. Ráadásul régebben nyugdíjemelés vagy akár 13. havi nyugdíj kellett a nyugdíjasok jóindulatáért, azaz valamilyen rendszeres pluszjuttatás, most már csak küldenek 9 ezer forintot.

A TV2-t birtokló cégnél, az Abraham Goldmann Zrt.-nél arról határoztak, az eddig csak elektronikusan létező részvényeiket kinyomtatják. Ez pedig a gyakorlatban azt jelenti: tulajdonképpen nyom nélkül lehet adni-venni a részvényeket, egy ilyen tranzakcióhoz ugyanis nagyjából elég annyi, hogy az értékpapírokon átírják a tulajdonos nevét.

De kiderült, a változtatás nemcsak a TV2-t érinti. Az Abraham Goldmann ugyanis a tévének műsorokat gyártó IKO Holdingban, valamint a csatorna műsoridejét értékesítő Atmediában is tulajdonos. Igaz, ezt a két céget csak részben érintik a változások, de az egyik végső tulajdonost nem lesz olyan egyszerű kideríteni, mint eddig.

Érdekli a gazdaság? Még több cikket talál Facebook-oldalunkon:

Hozzászólások lezárva.