És akkor Magyarország megnyerte a korrupciós Eb-t

Eddig az EU második legkorruptabb állama volt Magyarország, a Transparency International most kiadott, 2020-as korrupcióérzékelési indexe alapján azonban már Bulgáriával és Romániával hármas holtversenyben az unió legkorruptabb helye lettünk.

A jelentés arra jutott: a kormány arra használja fel a járványt, hogy tovább erősítse a hatalmát és hogy még több közpénzt alakítson magánpénzzé. A jelentést bemutató rendezvényen pedig az is elhangzott, az EU tagállamai között soha nem volt még ekkora, 83 százalékos a kapcsolat a korrupciómentesség és a nemzeti jövedelem között.

5,55 ezer milliárd forint hiánnyal zárt tavaly az államháztartás önkormányzatok nélküli része, vagyis az éves cél 1420 százaléka lett a hiány. A költségvetés adóbevételi oldala annyira durván nem is borult fel, a tb-alapokat azonban megütötte a járvány.

A kiadási oldalon azonban a költségvetés fejezeteinek nagyjából fele teljesen elszállt. A Külgazdasági és Külügyminisztérium kiadásai az eredeti terv 383 százalékát érték el, a Miniszterelnöki Kabinetiroda 228 százalékon zárt, összességében az eredeti előirányzat 160 százaléka lett a kiadások végösszege. A teljes évi 5,6 ezer milliárd forintos hiányból 2,3 ezer milliárd forintot decemberben könyvelték.

Kihagyja a kormány az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet a koronavírus-vakcinák engedélyeztetéséből, bármely olyan oltás, amellyel már több mint egymillió embert oltottak be, és veszélyhelyzeti felhasználási engedélyt kapott, nálunk is megkaphatja az engedélyt – hirdették ki csütörtökön. A feltételek teljesülését Szijjártó Péter állapítja meg. Ezek után egy nappal az OGYÉI kiadta az engedélyt a kínai Sinopharm oltóanyagára

A Pfizer-BioNtech ideiglenes problémái után a héten az AstraZeneca gyártója jelentette be, hogy nem tudnak annyit gyártani, amennyit előzetesen ígértek – még folyik a vita arról, hogy ez szerződésszegést jelent-e. „A logika, hogy aki előbb érkezik, előnyben van, talán a sarki hentesnél létezhetne, de itt nem” – mondta az EU egészségügyért felelős biztosa. A Sanofi pedig azt jelentette be, hogy mivel saját vakcinája jelentősen késik, addig is egy év alatt 100 millió adaggal besegít a Pfizer-BioNTech oltóanyag gyártásába. Ennél a vakcinánál a hidegen tartás is komoly feladat lesz – az egyik magyarországi szárazjéggyártó cég, a Messer Hungarogáz Kft. ügyvezetője kiszámolta, ahhoz, hogy minden magyart beoltsanak Pfizer-vakcinával, 38 tonna szárazjég kellene.

A héten a KSH kiadta a 2020-as demográfiai adatait, ezek szerint az év utolsó három hónapjában valószínűleg a koronavírus lett az első számú halálok, az év egészében pedig a természetes fogyás, azaz a halálozások és a születések közötti különbség az elmúlt 120 év második legnagyobbja volt.

A hét képe: elkezdtek kitakarítani egy szerbiai tavat, miután a szemét már az ott lévő vízierőművet fenyegette.

©

A lakáséttermek jogi szabályozása eddig sem volt egyértelmű, most azonban ők maguk sem mindig tudják, szabályos-e, ha fogadnak tízfősnél kisebb társaságokat. A vendéglátósok számára hatalmas csapás a járvány miatti lezárás, és egyelőre az állami segítség sem nagyon érkezik. Helyi támogatás néhol van: a II. kerületi önkormányzat elengedi a teraszbérletet, Székesfehérváron pedig 100 ezer forintot kapnak az állásukat elveszítő vendéglátósok. Annyi biztos, hogy március 1-jéig maradnak a mostani szabályok.

Az emberek eközben egyre kevésbé viselik jól a járványügyi szigort. Ahogy a külföldi körképünkben bemutattuk, van, ahol a kijárási korlátozások miatt autókat gyújtogatnak, máshol az éttermek dacolnak a kötelező zárórával, és olyan város is akad, ahol a magányos diákok próbálják meggyőzni a vezetést az iskolák újranyitásáról.

A Balaton Kör eddigi elnöke, Laposa Bence két borteraszával is a legnagyobb, 71,5 millió forintos támogatást nyerte el a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, ami azért verte ki a biztosítékot sokaknál, mert mint a 24.hu megírta, tanácsadóként ő maga adott listát az ügynökségnek azokról a borászatokról és gasztrovállalkozásokról, amelyeket támogatásra érdemesnek tartott.

Miután ez kiderült, az egyesület elnöke és teljes elnöksége felajánlotta lemondását. A Ráday utcában található Jedermann kávézó pedig bejelentette, hogy dobja a Laposa borokat, szabadon választott összegért el lehet vinni a megmaradt készletet.

Tőzsdei lufit sokat láttunk már, de ami most történik, az egyedülálló: egy reddites kisbefektetői fórumcsoport elhatározta, hogy az égig tornássza a GameStop videójáték-boltlánc részvényeinek árát. Mindenki előre tudta, hogy műlufiról van szó, és alig látszik még, mi lesz ennek a vége.

Van, aki pénzt szeretne ebből látni, de nem mindenkinek ez a célja, hanem inkább büntetnék azokat a nagybefektetőket, akik a vállalat részvényeinek esésére fogadtak, és most dollármilliárdokat buknak. Sokan arra figyelmeztetnek azonban, hogy ugyan joggal érezheti sok kisbefektető azt, hogy a nagyok semmibe veszik őket – a válság alatt az amerikai tőzsde szárnyalt, a világ tíz leggazdagabb embere pedig összesen 500 milliárd dollárral gazdagodott a járvány idején –, itt is a saját pénzüket kockáztatják, és bármit is ártanak a nagy szereplőknek, saját maguk is bukhatnak.

Nem sokkal az után, hogy Joe Biden munkába állt, elkezdte megmutatni, miről beszélt, amikor azt ígérte, hogy komolyan fogja venni a klímaváltozást. Megtiltotta, hogy a szövetségi államhoz tartozó területeken újabb olaj- és gázkitermelési engedélyeket adjanak ki, előírta, hogy 2030-ra megkétszerezzék az országban megtermelt szélenergia mennyiségét, és vállalta, hogy 2030-ig megőrzi a szövetségi területek és vizek 30 százalékát a mostani állapotában.

Az olajipari szövetségeknek érthető módon nem tetszik a lépés, az egyik szervezet pert is indított percekkel az után, hogy az elnök aláírta a rendeleteket, hatáskörtúllépésre hivatkozva. Az olajipar szerint munkahelyek millióit veszélyezteti a döntés, és növeli az importenergiától való függőséget.

Hozzászólások lezárva.