És akkor kiderült, hogy Kisvárdán még mindig nincs elég focipálya

Egy hét sem telik el mostanában anélkül, hogy a forint ne esne újabb történelmi mélypontra, ezúttal kedden jött el először ez a pillanat, amikor 334,25 forintot kértek el egy euróért, majd pénteken már 334,33-nál is járt az árfolyam. A válság, amelyet a tavasszal még szeptemberre prognosztizált a kormány, még sehol nincs, de valami furcsa így is történik a gazdaságban.

2007-2008-cal ellentétben most nincs szó összeomlásról, de a globális gazdaságban hétről hétre egy kicsit rosszabb a helyzet, és ez begyűrűzhet hozzánk is. Az olajár például jókorát nőtt, miután múlt hétvégén drónnal támadták meg Szaúd-Arábia legnagyobb olajfinomítóit. Ez kapásból akkora kiesést okozott a piacon, amihez egyedül az iráni forradalom hatása volt mérhető, de a piacok már elkezdték beárazni, hogy elhúzódó válság is jöhet. De a probléma okai között érdemes keresnünk azt is, hogy Trump vámháborúja sem állt le, arról pedig senkinek fogalma sincs, hogy mi lesz a Brexit-káosz vége.

Külföldi szakmai partnert akar bevonni a jegybank Pallas Athéné-alapítványainak vagyonát kezelő cég a Váci útra tervezett hatalmas irodakomplexum finanszírozásába és megvalósításába. A telekre nagyobb épületet tervezek, mint amekkora a Telekom-székház, jó eséllyel valószínűsíthetjük, hogy drágább is lenne.

©

Épp csak az nem egészen világos, pontosan mit szeretnének építeni a telekre. 2017 decemberében az Optima a 24.hu egyik cikkére reagálva vehemensen tagadta, hogy lakásokat vagy 90 méteres magasházat akarna építeni a telekre. Akkor még teljes új városközpontról, üzleti negyedről volt szó, de egyelőre erre azért nem érdemes nagyobb összegben fogadni.

Az állam még egy utolsót taposhat az egykori kishantosi mintagazdaságon. Most azoknak az őrző-védőknek a bérét követelik az egykori bérlőkön, akiket 2014-ben azért küldtek a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság földjeire, hogy a több mint négyszáz hektáros területen a földpályázat nyertesei zavartalanul pusztíthassák el a biogazdaság növényeit. „Ez olyan, mintha az elítélttel fizettetnék ki a hóhért” – mondta Ács Sándorné, az egykori ökogazdaság vezetője.

Nem csak a kishantosi mintagazdaság került padlóra az „új földosztással”: Hortobágyon többezres juhállomány maradt legelő nélkül, és majdnem szétszedték a mezőhegyesi Ménesbirtokot is. Több földügy is a strasbourgi bíróságon parkol arra várva, hogy döntést hozzanak az Emberi Jogok Európai Bíróságán.

A hét képe: az Aramco olajterminálja a dróntámadás után.

71 magyar vállalat van az 500 legnagyobb kelet-közép-európai között, csakhogy a jelentős részük vagy úgy magyar cég, hogy külföldi multi magyar leánya, vagy pedig valamilyen állami monopólium haszonélvezője. A lista első helyén a magyarok közül a Mol áll, a második az Audi Hungária, a harmadik pedig az MVM.

De lesznek-e új magyar nagyvállalkozások? Mészáros Lőrincek vannak már szállodái külföldön a Hunguest Hotelsen és az Opuson keresztül, és fociklubja Eszéken. A nagy dobás azonban még hátravan, Mészáros nagy tőzsdei érdekeltsége, az Opus határon túl terjeszkedne, a vállalat részvényeit külföldi tőzsdékre is bevezetnék, ennek előkészítése már zajlik.

2,6 millió nyugdíjasnak vitte vagy viszi ki a posta a rezsiutalványokat, de nem mindenkinek lesz egyszerű dolga, ha érvényesíteni próbálja a rezsiszámlájában a 9 ezer forintot. Összegyűjtöttük, mi mindent érdemes tudni a gyakorlati teendőkről.

A közműszolgáltatók nem véletlenül kérik, nehogy bárkinek is eszébe jusson a rezsiutalványt beküldeni hozzájuk. Aki nem a postán szokott rezsit fizetni, annak kérnie kell a szolgáltatójától egy, a rezsiutalvány összegének elutalásához szükséges, 3, 6, vagy 9 ezer forint értékű csekket, majd ezt a csekket kell a rezsiutalvány leadásával befizetni a postán. Ha a rezsi kisebb, mint amekkora összeg a csekken van, akkor nincs visszajáró, ha viszont nagyobb az összeg, akkor arra érdemes készülni, hogy a postán a bankkártyát nem fogadják el.

©

Seszták Miklós volt fejlesztési miniszter választási körzetére húszmilliárd forintnál is több adófizetői pénz jutott az elmúlt években. Elmentünk Kisvárdára, hogy megnézzük, mit kezdenek ennyi pénzzel. Lett például új stadion, fedett focicsarnok, sportcsarnok, atlétikai stadion, lőtér, termálvizes lórehabilitációs központ, vízicsúszdapark, termálfürdő, és két tanuszoda. És épp most épül még egy focipálya a meglévő négy mellé.

„Mindenünk van, csak éppen munkánk nincs” – magyarázta egy ottani férfi. Mint mondta, sokan 50 kilométerre, Nyírbátorra ingáznak, hogy betanított munkásként dolgozhassanak a szalag mellett. Reménykednek, hogy az elképesztő ötletekből egyszer valamikor majd új munkahelyek is lesznek helyben, nem csak díszletek és térkő.

©

„Kérem, fogadja el meghívásunkat a hétfői lakossági fórumra! Védjük meg közös eredményeinket!” Ezzel a felütéssel küldött ki meghívót Simonka György egy orosházi rendezvényre, de aztán nem jelent meg, munkatársai pedig kimentették azzal, hogy váratlanul megbetegedett. A hirtelen jött betegségnél is rosszabbul érintheti, hogy pár nappal később kiderült: bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt 8 és fél év fegyházbüntetést, valamint teljes vagyonelkobzást kért rá az ügyészség.

A vádhatóság szerint a bűnszervezet vezetőjeként a politikus lényegesen túlárazta az elnyert közbeszerzéseket, a megemelt összegnek pedig a 45 százalékát kérte vissza készpénzben. Simonka tagadja a vádakat – addig is, amíg a tárgyalásra várunk, a Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala zár alá vette a fideszes politikus 160 négyzetméteres újkígyósi otthonát.

Érdekli a gazdaság? Még több cikket talál Facebook-oldalunkon:

Hozzászólások lezárva.