És akkor az adómentesség lehet az új rezsicsökkentés

A 25 éven aluliak legkésőbb 2022-től teljes jövedelemadó-mentességet kapnak – jelentette be Orbán Viktor. Tökéletes kampányfogásnak tűnik ez: jól el lehet adni, miközben elég olcsó intézkedés, 130–150 milliárdjába kerülhet a költségvetésnek, hiszen a fiatal foglalkoztatottak kevesen vannak, csak 280 ezren, ráadásul ők keresnek a legrosszabbul.

Természetesen nem csak politikailag motivált vetülete van a döntésnek. A fiatalok foglalkoztatottságát valóban támogatni kell, az szja-mentességük pedig valamelyest a teljes nemzetgazdaságban fűtheti a béremeléseket. A 25 éven alattiak munkaerőpiaci mutatóiban a Fidesz eddig nem tudott érdemi javulást elérni, most itt a lehetőség.

3,3 százalékos volt az infláció 2020-ban, ami az egyik legmagasabb az EU-ban – számolt a Központi Statisztikai Hivatal. A legnagyobb mértékben az élelmiszerek drágultak, 7,2 százalékkal, az üzemanyagárak esése húzta vissza a mutatót valamelyest.

De nem csak erről tett közzé adatokat a KSH. Kiadták például azt, hogy novemberben egy 93 százalékos zuhanással egy éven belül másodszor omlott össze a magyar turizmus – amiben nagy meglepetés nincs, mivel a járvány miatt ekkor tiltotta meg a kormány, hogy a munka miatt érkezők kivételével bárkit fogadjanak a szálláshelyeken. Az építőipar ugyanekkorra elkezdte utolérni magát, már az egy évvel korábbi fölött volt a teljesítménye. Az ipari termelés bár megtorpant, de az egy évvel korábbinál magasabb szinten állt, úgy tűnik, az autógyárak, a járműalkatrészek gyártói, és az akkumulátorgyárak sikeresen álltak át arra, hogyan kell a járványügyi előírások betartásával dolgozni.

A 2020-as költségvetés hiányát a kormány eredetileg egy százalékra tervezte, ehelyett 8–9 százalék lesz, az államadósság így nemhogy csökkenne, de 80 százalékra emelkedik. A központi költségvetés hiánya 4953,5 milliárd forint – jelentette be a Pénzügyminisztérium.

Válság ide vagy oda, a megszokott decemberi pénzszórás ezúttal sem maradt el. Csak 2020 decemberében 2250,5 milliárd forint lett a központi költségvetés hiánya.

A hét képe: a gödöllői kastély, az egyik azok közül, amelyeket a kormány elajándékozott.

©

Rekordmagasra, darabonként 816 dollárra emelkedett a Tesla részvényeinek ára, így a vállalat tőzsdei értéke első alkalommal meghaladta a Facebook értékét. A Tesla piaci értéke egy év alatt 700 százalékkal nőtt, többet ér, mint a listán utána következő kilenc nagy autógyár együtt. Elon Musk vagyona ezzel már 188 milliárd dollár (55 ezer milliárd forint) felett járhat, így többé nem Jeff Bezos számít a világ leggazdagabb emberének.

©

A nagy kérdés természetesen az, hogy lufi-e ez az egész. Megnyugtató válasz erre most nincs, Michael Burry, aki jóval a 2008-as válság előtt felismerte, hogy hatalmas kárt fognak okozni a jelzálogfedezetű értékpapírok, most arra figyelmeztetett, hogy a Tesla is hasonló sorsra juthat. Van azonban sok olyan tényező, amely afelé mutat, hogy a Tesla nem lufi. A cég negatív tőkeköltséggel tud tőkét bevonni, ez pedig hatalmas előnyt jelent más autógyártókkal szemben, szinte korlátlanul képesek bővíteni a gyártási kapacitásaikat. Ráadásul az előrejelzések szerint hatalmasat nőhetnek világszerte az elektromosautó-eladások.

A bulinegyed több klasszikus helyének is kérdéses a sorsa azok után, hogy Orbán Viktor azt ajánlotta, rendezkedjünk be a mostani keretek közé, amíg nem lesz elég vakcina. Több szereplőnél már eldőlt a kérdés, és a buliajánlók helyett az ingatlanhirdetések között lehet találkozni ismerős helyszínekkel.

„A körülmények nem változnak, a helyzet rosszabbodik. Az állami segítség nem segítség, a legtöbbször jobban jár azzal a munkaadó, ha fizetés nélküli szabadságra küldi az alkalmazottakat, és valahogy zsebbe ad nekik pénzt” – nyilatkozta az egyik népszerű budapesti bár tulajdonosa. Mások is arról számoltak be: az, hogy a kormány meghosszabbította a szektor adó- és járulékmentességét, valamint a bértámogatást, csak rövid időre elégséges.

Tavaly előbb 140 millió forintot adott a közpénzből működő Szerencsejáték Zrt. egy leányvállalata a Rogán Cecíliához köthető Fitbalance sporteseményre, majd egyszer még 70 millió forintot – derült ki. Ez összességében szinte pontosan a másfélszerese a 2019-es támogatási összegnek.

©

Mindkét összegnél a Digital Minds Kft. szerepel szerződő félként, ugyanaz a cég, amely korábban az MTVA-val szerződött a szintén Rogán Cecíliához köthető Magyarország szépe című szépségversenyre, ami 2020-ban elmaradt. Kerestük az MTVA-t, hogy ettől függetlenül kötöttek-e szerződést, fizettek-e ki pénzeket (a regisztráció ugyanis elkezdődött), a közmédia viszont nem reagált megkeresésünkre.

Elkészítettük Magyarország legproblémásabb vasútvonalainak teljes 2020-as listáját. Fél éve ilyenkor úgy tűnt, hogy behozhatatlan a Budapest–Miskolc–Sátoraljaújhely vonal előnye, de a Budapest–Záhony vonalon annyi gond volt az év végén, hogy december legutolsó napjaiban ez ugrott az első helyre.

A teljes igazsághoz az is hozzátartozik, hogy azért egyáltalán nem horrorként kell kezelni a vonatozást, az ország vasútvonalainak közel harmadán semmilyen gond nem volt 2020-ban. A hibák többsége alig több mint tucatnyi vonalon koncentrálódott, persze ezek szinte kivétel nélkül a legnagyobb forgalmúak közül kerültek ki.

Hozzászólások lezárva.