Eredményes évkezdet az Erste Bankcsoportnál

Az Erste Csoport, Kelet-Közép-Európa vezető hitelintézete 725 millió eurós komoly működési eredménnyel indította a 2021-es évet.

Az első negyedévben a bankcsoport alacsony szintű, 36 millió euró kockázati költséget képzett (42 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban), mivel a régió kockázati környezete kedvező maradt.

A nettó kereskedési eredmény és a piaci értéken nyilvántartott eszközökön elért eredmény pozitívvá válásával együtt, az előző év hasonló időszakánál alacsonyabb kockázati költségeknek köszönhetően ellensúlyozni tudták a magasabb adóterheket a kisebbségi részesedésekből származó jövedelem csökkenését elősegítve a nettó profit 50,9 százalékos növekedését 355 millió euróra.

Az ügyfélhitelek állománya 1,1 százalékkal nőtt az év eleje óta, 168 milliárdra, az ügyfélbetétek 7,5 százalékos növekedést követően 205 milliárd eurót tettek ki.

Stefan Dörfler, az Erste Csoport pénzügyi
igazgatója: “Jól kezdtük 2021-et, amely a biztos fellendülés évének
ígérkezik. Üzleti tevékenységünk jó mederben halad, nyereségességünk óriási
lökést kapott a kockázati költségek csökkenése, valamint a díj- és
jutalékbevételek növekedése miatt”.

Jelnetősen
növekvő működési bevétel

A nettó kamatbevétel 1,17 milliárd euróra, éves összehasonlításban 4,6 százalékkal mérséklődött, ami az alacsonyabb kamatkörnyezet és árfolyamhatások következtében csökkenő csehországi nettó kamatbevételhez köthető. A nettó díj- és jutalékbevétel 7,1 százalékkal 540 millió euróra nőtt elsősorban az értékpapír-üzletág és a vagyonkezelésben elért bevételek bővülése miatt.

Az általános igazgatási költségek 0,7 százalékkal csökkentek, amit a személyi jellegű kiadások 1,2 százalékos mérséklődése (622 millió euróra) is elősegített. A létszám 0,6 százalékkal csökkent az időszak végére 45 690 főről 45 411 főre. Az egyéb igazgatási költségek változatlan szinten maradtak. Az amortizáció és értékcsökkenés majdnem változatlanul (1 százalékkal csökkenve) 135 millió eurót tett ki.

Összességében a működési eredmény 31,5 százalékkal 725 millió euróra nőtt, a költség/ bevétel ráta pedig 60,3 százalékra javult (2020. I. negyedév: 66,8%).  A bruttó ügyfélhitelekhez viszonyított NPL-ráta 2,6 százalékra javult (2020. év vége: 2,7%). Az NPL-fedezeti arány 89,5 százalékra nőtt (88,6 százalékról).

A bevételeket terhelő adók 21 százalékkal,124 millió euróra
növekedtek. A kisebbségi részesedések utáni jövedelem -86 millió euró volt, 273
százalékkal nőtt, a takarékpénztárak hozzájárulásában bekövetkezett jelentős
emelkedés következtében. Az anyavállalatra jutó nettó eredmény 50,9
százalékkal emelkedett, 355 millió euróra.

A bankcsoport mérlegfőösszege jelentős mértékben, 305,0 milliárd euróra nőtt, 9,9 százalékkal az előző pénzügyi év végéhez viszonyítva. Eszközoldalon a készpénz- és pénzeszközök növekedtek, főként Ausztriában, összesen 54,0 milliárd eurót tettek ki, 50,8 százalékkal bővülve. A növekedés elsősorban a központi bankoknál tartott nagymértékű készpénz-állománynak köszönhető, nem utolsó sorban az EKB hitelezést elősegítő eszköze megnövelt keretének eredményeként. A hitelintézeteknek nyújtott hitelek és más kintlévőségek állománya 27,9 százalékkal 27,5 milliárd euróra emelkedett, az ügyfeleknek nyújtott hitelek és követelések állománya pedig 1,1 százalékkal 167,8 milliárd euróra nőtt.

Hozzászólások lezárva.