Érdemes céget alapítani 13 ezer kilométerre?

Bár csökkenőben van hazánkban az adóparadicsomokhoz közvetlenül köthető vállalkozások száma, még mindig sok új vállalkozás kapcsolható a különböző egzotikus területekhez.

<!–

<!– Piacesprofit_468/500×60/200_cikk_normal_content_1

activateBanner(‘Piacesprofit_cikk_normal_content_1’);

–>

(Fotó: Pixabay)

(Fotó: Pixabay)

Magyarországon a bejegyzett új vállalkozások tulajdonosai között sok esetben külföldi szervezetek és magánszemélyek is megtalálhatók. Ez legtöbb esetben teljesen természetes folyamat, hiszen a globalizáció természetes velejárója a nemzetközi érdekeltségű vállalkozások sokasodása. Vannak ugyanakkor olyan esetek, amikor nem csupán az erős gazdasági kötődés indokolja a nemzetközi cégalapítást.

Az adóoptimalizálás sok esetben igen extrém jelenséget is produkál a világban. A nemzetközi piacon a vállalkozók az elmúlt évtizedekben számos legális és kevésbé legális módszert is kipróbálhattak adófizetési kötelezettségeik csökkentésére. Magyarországon különösen a 2000-es évek elején kezdett elterjedni az adóparadicsomokhoz köthető vállalkozások bejegyzése. Részben az alacsony adókulcsok, részben pedig az alacsony transzparencia lehetőséget biztosított a leleményes vállalkozások számára adóterheik csökkentésére. 2010 környékén már közel 7 ezer olyan vállalkozás működött Magyarországon, amelynek közvetlen tulajdonosai között valamelyik offshore országbeli tulajdonos volt megtalálható.

20210210_offshore

A jelenségre természetesen felfigyelt az adóhatóság, a jogalkotók és az üzleti partnerek is. Így néhány év stagnálás után csökkenni kezdett ez a fajta adóoptimalizálás és rejtőzködési gyakorlat. Jelenleg már alig 3000 cég működik Magyarországon, amelyek közvetlen tulajdonosai között offshore jellegű országokat találunk, és közvetett tulajdonosi kapcsolatokkal együtt is csak 4300 vállalkozásnál azonosítható offshore kötődés.

Fontos hangsúlyozni, hogy önmagában az offshore tulajdonosi háttér nem jelent illegális tevékenységet. Vélhetően az egzotikus országokhoz köthető cégek egy részében valódi gazdasági érdek is fűzi a vállalkozást az adott régióhoz, mégis nehéz indokolni tényleges gazdasági folyamatokkal az ezen országokhoz köthető tulajdonosok magas számát.

Hozzászólások lezárva.