Enyhe eséssel indult a hét első napja Európában

Mi történt pénteken a tőzsdéken?

Emelkedéssel indult a hét utolsó napja az amerikai részvénypiacon, a tengerentúli tőzsdék azonban a nap folyamán lefordultak, miután olyan hírek érkeztek, hogy az amerikai kormányzat mérlegeli, hogy kivezeti a kínai tulajdonú vállalatokat a Wall Streetről, míg a Reuters szerint eközben a Fehér ház azt is fontolgatja, hogy korlátozza a Kínába történő amerikai portfólióbefektetéseket. A híreket követően az Alibaba 5,2 százalékot esett pénteken, míg a Baidu 3,7 százalékkal került lejjebb. A Dow végül 71 pontos esés után 0,3 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,5 százalékot esett, míg a Nasdaq 1,1 százalékos eséssel zárta a hét utolsó napját.

Ezt követően a Bloombergnek az amerikai pénzügyminisztérium egyik vezetője elmondta, hogy jelenleg nem tervezik a kínai részvények kitiltását az amerikai tőzsdékről. Mindemellett érdemes megemlíteni, hogy a Reuters hétvégén arról írt, A kínai cégek tőzsdei kibocsátásánál már jelenleg is van egyfajta szigorítás, igaz, ez inkább technikai jellegű okokkal magyarázható. A hírügynökség arról ír, hogy a Nasdaq az elmúlt időszakban szigorította a kisebb kínai cégek IPO-ját, egyre szigorúbb feltételeket támaszt velük szemben, a kibocsátási folyamat és az engedélyezés is hosszabbodott.

Emelkedéssel zárta a hét utolsó napját a magyar tőzsde, a BUX 356 pontos plusz mellett 0,9 százalékkal került feljebb, míg a blue chipek felemásan teljesítettek. A Richter 0,8 százalékos esés után 5 000 forinton zárt, a Magyar Telekom 0,3 százalékos erősödést követően 437 forinton fejezte be a pénteki kereskedést, míg a Mol 0,6 százalékos erősödést követően 2 940 forinton vett búcsút a hét utolsó napjától. Az OTP 1,8 százalékos erősödés után 12 820 forinton zárta a pénteki kereskedést.

Mik az előjelek mára?

Felemásan teljesítettek az ázsiai tőzsdék a hét első napján, a piaci kommentárok szerint a befektetők az USA és Kína kereskedelmi tárgyalásaira figyeltek, a hétvégi kínai bejelentés szerint a kínai miniszterelnök-helyettes, Liu He októberben Washingtonba utazik majd, bár a pozitív hangvételű kínai kommentár a tárgyalások pontos időpontjával kapcsolatban nem szolgált további részletekkel, míg a hangulatot kissé javíthatta a vártnál minimális mértékben kedvezőbb kínai, feldolgozóipari beszerzési menedzserindex is. A Nikkei 0,9 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 0,6 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji börze stagnált. Ázsia más részein sem volt egyértelmű az irány, a szingapúri tőzsde 0,2 százalékos esése mellett a dél-koreai Kospi 0,6 százalékkal került feljebb. Az amerikai határidős részvényindexek feljebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 12 pontos mínusza 0,1 százalékos esést vetíthet előre a hétfői piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A héten beérkező makroadatok mellett a befektetők az USA és Kína hamarosan folytatódó kereskedelmi tárgyalásaira várnak, miután pénteken meglebegtették, hogy kitiltanák a kínai társaságok részvényeit az amerikai tőzsdékről, amit később cáfolt az amerikai pénzügyi tárca munkatársa.

Mire érdemes ma figyelni?

Hétfőn a KSH a júliusi keresetek adatsorát teszi közzé. A Kínából beérkező szeptemberi feldolgozóipari beszerzési menedzserindex mellett Németországból az augusztusi kiskereskedelmi eladási statisztikák és a szeptemberi munkanélküliségi adatsor érkezik majd. Az Egyesült Királyságból a második negyedéves felülvizsgált GDP-adatot publikálják.

Hétfőn teszi közzé legfrissebb számait az Opus.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.