Ennyire súlyos volt a júniusi időjárás Európában

 2019. július 15., hétfő 10:00

Egyedül a június 10-12 közötti szélsőséges időjárási események legalább 740 millió eurónyi biztosítói kárigényt eredményeztek – derül ki az Aon legfrissebb globális katasztrófa-jelentéséből.

A jelentés szerint június 10-12 között Közép-Európa számos országában olyan időjárás alakult ki, amely hatalmas jégesőt, erős széllökéseket és intenzív csapadékot eredményezett. 

Jelentős jégkár keletkezett a müncheni térségben, de Németország más részein, valamint Lengyelországban, Szlovéniában, a Cseh Köztársaságban és Észak-Olaszországban is komoly károkat okozott a jég. 

Az egész Európára kiterjedő gazdasági költségek várhatóan meghaladják a 915 millió eurót, míg a biztosított károk 740 millió eurót. 

A június 15-16-i hétvégén heves viharok okoztak károkat Franciaország délnyugati részén, a svájci Genève kantonban, a németországi Alsó-Szászországban, a Cseh Köztársaságban és Ausztriában. A legsúlyosabb károkat Franciaországban okozták a viharok, ahol katasztrófaállapotot hirdettek – írja az Aon. 

A jégeső, a szélvihar és az intenzív csapadék által okozott összes gazdasági kár becsült nagysága 500 millió euró, melynek nagy részét biztosítások fedezik. 

A nyár meglehetősen intenzíven kezdődött az északi féltekén: számos súlyos időjárási esemény, heves zivatarok, szélsőséges hőhullámok, árvizek, aszályok váltották egymást – olvasható a jelentésben. A jelenségek középpontjában idén Európa állt: Franciaország egyes részein hőmérsékleti rekordok dőltek meg, Németországban pedig rekord összegű biztosítói károk keletkeztek a jégeső, viharok nyomán.

Hozzászólások