Engedélyt kapott az Orbán család, hogy lerombolja a műemlék épületet a hatvanpusztai birtokon

Korábban már lebontottak egy istállót, de a majorságának juhakolja is eltűnt.

Hadházy Ákos tavaly mutatta be drónfelvételeit, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök édesapjának, Orbán Győzőnek a hatvanpusztai birtoka fölött rögzítettek. A független képviselő felvételein látható, hogy a felszín fölött öt jókora épület található, de a talajszint alá is nagy alapterületű garázsok és ismeretlen rendeltetésű helyiségek kerültek.

A 444 bemutatott egyet a Hadházy által a napokban publikált új fotók közül, amelyeken az látható, hogy két műemlék épületet is eltüntettek az Alcsút közelében elterülő majorság területéről.

Hadházy azt írja, hogy a hatóság indoklása szerint az első épületet, egy “L” alakú istállót azért bontottak el, mert villámcsapás érte az épületet, és jelezték, hogy az eredeti állapotban fogják visszaépíteni.

A független képviselő megkereste a Fejér Megyei Kormányhivatal építésügyi és örökségvédelmi főosztályát, hogy miért rombolhatták le földig a második műemlék épületet.

A Kormányhivatal válaszában azt közölte, hogy

a József nádor majorságának juhakoljaként funkciónáló XIX. századi műemlék épületet azért bontották le, mert megkapták rá az engedélyt egy “tartószerkezeti szakvélemény alapján.” A hivatalos levél úgy fogalmaz, hogy az engedély birtokában “az épület falszerkezete és alapozásának egy része elbontásra kerül.”

A 444 által leközölt hivatalos levélből az is kiderül, hogy még az sem volt feltétel, hogy az elkészült épület kívülről pontosan úgy nézzen ki, mint az eredeti műemlék.

Hozzászólások lezárva.