Emelkedett a minimálbér, de csak márciusban lehet kézhez kapni

Nem volt egyszerű a 2021-es minimálbér elfogadása. Mivel 2020-ban még nem született megállapodás, ezért a frissen elfogadott emelés  a januári fizetésekre még nem vonatkozik. Az intézkedés februártól lép hatályba, így a magasabb bért csak márciusban kaphatják kézhez a jogosultak.

A négyszázalékos emeléssel a minimálbér bruttó 167 400 forintra, a bérminimum 219 000 forintra nő. Nettóban számolva ezek az összegek minimálbér esetében 111 321 forintot, bérminimum esetében 145 635 forintot jelentenek. A KSH legfrisebb adatai szerint 2020-ban a fogyasztóiár-index 3,3, a szűrt maginflációs mutató 4,1 százalék volt, a béremelés tehát épphogy meghaladja a drágulás mértékét. 

A Portfolio táblázatban szedte össze az elmúlt évek változásait.

forrás: Portfolio

forrás: Portfolio

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke a bérmegállapodás aláírását azzal indokolta, hogy a minimálbér, a garantált bérminimum és a minimálbérhez kötött szociális juttatásokban érintett kb. 1,5 millió ember hátrányára „tovább nem huzakodhatnak” – írja az MTI.

Utoljára 2015-ben volt alacsonyabb növekedés a 2021-es emelésnél, azóta 8-10 százalékkal nőtt évente a minimálbér. A mostani emelés mértékének legfőbb oka a koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés.

forrás: Portfolio

fotó: Edgeplorer / 123RF

Hozzászólások lezárva.