Először jutalmazhatnak magyar alkotókat az Emmy-díjátadón

A két magyar jelölés a Nemzetközi Emmy-díjra az egész magyar filmiparnak szól – jelentette ki a Nemzetközi Emmy-díj gálaestjére New Yorkba érkezett Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

A kormánybiztos hangsúlyozta:

Oscar-díjjal már díjaztak magyar filmalkotásokat, két mozifilmet, egy animációt és egy rövidfilmet. „A magyar televíziós filmgyártás eddig még nem kapott jelölést, most viszont igazán felfigyeltek ránk, felfedezték a magyarokat e téren is” – fogalmazott.

Bergendy Péter rendezõ
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A Nemzetközi Emmy-díjra az idén a legjobb színésznő kategóriában Gera Marinát, a Szász Attila rendezte Örök tél című film főszerepében nyújtott alakításáért, a legjobb tévéfilm-minisorozat kategóriában pedig a Trezor című tévéfilmet jelölték, amelyet Bergendy Péter rendezett. Mindkét mű forgatókönyvét Köbli Norbert írta, mindkettő producere Lajos Tamás. „Az elismerés az egész magyar szakmának szól” – mondta Káel Csaba.

A filmügyi kormánybiztos – aki egyben a Müpa vezérigazgatója és filmrendezőként, érdemes művészként maga is filmes szakember – kifejtette:

a két jelölés teljes mértékben alátámasztja azt az elképzelésemet, hogy a mozgóképipart, vagyis a mozifilmeket és a televíziós alkotásokat egységesen kell kezelni. Ez érvényes a finanszírozásuk mellett az egységes reklámozásukra és forgalmazásukra is.

Hozzáfűzte: szerte a világban változóban van a mozgóképipar, hiszen például megjelentek az úgynevezett on-demand rendszerek, amelyek jelentős mértékben átalakítják a fogyasztói szokásokat, következésképpen a „filmcsinálást”.

Közzétette: International Emmy Awards – 2019. november 22., péntek

A mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos ezúttal is kiemelte, hogy „magyar történeteket bemutató filmekre van szükség”, de – mint mondta – ezeket hiteles formában és magas minőségben kell elkészíteni.

Ezzel összefüggésben Káel Csaba emlékeztetett arra, hogy a jobb minőséget is elősegítendő, már megkezdődtek a változások a magyar mozgóképágazatban. A filmalapnál már korábban történtek lépések, például a forgatókönyv-fejlesztések ügyében, de – mint fogalmazott – „további komoly lépésekre van szükség”. Kiemelte a forgalmazás terén végrehajtandó változásokat és a koprodukciók előtérbe helyezését.
Kérdésre válaszolva a kormánybiztos közölte: néhány héten belül megjelennek az első kiírások a tévésorozatok, miniszériák támogatására, de sitcomok finanszírozásában az állam továbbra sem vesz részt.

Pénteken este Káel Csaba részt vett a New York-i magyar főkonzulátus és a New York-i Magyar Kulturális Intézet közös fogadásán, amelyen a nemzetközi és amerikai filmipar képviselőit, több mint kétszáz filmes szakembert és művészt, köztük a Nemzetközi Emmy-díjat kiadó Nemzetközi Televíziós Művészeti és Tudományos Akadémia (IATAS) tagjait látták vendégül. „A magyar jelöltekről az akadémia elnök-vezérigazgatója, Bruce L. Paisner kifejezetten dicsérő szavakkal szólt” – mondta Káel Csaba.

Horrorból diplomázott

Bergendy Péter a saját útját járja, pszichológiát végzett, szakdolgozatát a horror világából írta.

Hozzászólások lezárva.