Előrelépés a bértárgyalásokon – 4 százalékos emelés jöhet

Elhúzódó egyeztetés után ma sem született végső megállapodás az idei legkisebb bérekről. Készül viszont egy megegyezés-tervezet, benne 4 százalékos emeléssel.

<!–

<!– Piacesprofit_468/500×60/200_cikk_normal_content_1

activateBanner(‘Piacesprofit_cikk_normal_content_1’);

–>

(Fotó: Pixabay)

(Fotó: Pixabay)

A múlt szerdai sikertelen tárgyalási forduló után a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) szerdai ülésén sem lett végleges megállapodás a kormányzat a munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletek között a 2021-es minimálbérről és garantál bérminimumról.

Ugyanakkor Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára a Piac&Profitnak a mai ülést komoly előrelépésként értékelte, hiszen a felek elfogadták, hogy még a héten szülessen egy megállapodástervezet. Ennek értelmében a minimálbér és a garantált bérminimum is 4 százalékkal emelkedne februártól.

2020-ban 8 százalékkal emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum, amelyeknek értéke így bruttó 161 ezer forintra, illetve 210 600 forintra nőtt. A 4 százalékos emeléssel 2021-ben:

  • a minimálbér 167 440 forintra,
  • a garantált bérminimum 219 024 forintra nőne a következő hónaptól.

(Azt már egy korábbi ülésen megerősítette a kormányzati oldal, hogy a minimálbér megállapítása nem lehet visszamenő hatályú, vagyis februártól 1-től hatályos a megemelt minimálbér és garantált bérminimum.)

A VOSZ főtitkárától megtudtuk, a tervezet egyéb elemeket is tartalmaz:

  • a bérajánlásra vonatkozóan,
  • továbbá a kormányzati garanciákra vonatkozóan a szociális támogatásról, vagyis ezek is nőni fognak a minimálbérrel együtt,
  • a megállapodásnak várhatóan olyan eleme is lesz – amelyet a munkaadói oldal már korábban javasolt –, miszerint kötelezettséget vállaltak arra, hogy félév előtt áttekintik a gazdaság helyzetét,
  • a kormányzattal értékelik azt is, hogy van-e lehetőség a szociális hozzájárulási adó (szochó) csökkentésére és ezzel a kötelező legkisebb bértételek további növelésére a második félévtől.

A VOSZ főtitkára hozzátette, a megállapodástervezetre vonatkozó javaslatot a szakszervezeti konföderáció mind a három tagja befogadta olyan módon, hogy a szövegtervezetről egyeztetnek hétvégén

A tervezet alapján jövő hét hétfőn születhet megállapodás.

Hozzászólások lezárva.