Elon Musk százmillió dolláros klímavédelmi versenyt hirdetett

A dollármilliárdos üzletember arra keres megoldást, hogyan lehet kivonni a levegőből a szén-dioxidot.

A szén-dioxid légkörből való kivonását célzó, 100 millió dolláros összdíjazású versenyt hirdetett Elon Musk, írja az MTI nyomán a Telex. Ennél nagyobb összeget hasonló díjra még nem írtak ki. Az Xprize Carbon Removal díjat Elon Musk és alapítványa, a The Musk Foundation szponzorálja.

A verseny négy évig tart majd, a világ bármely tájáról lehet rá jelentkezni. A nyertes csapatoknak olyan hitelesített, precízen kidolgozott és nem utolsósorban skálázható megoldási javaslatot kell bemutatniuk, amivel naponta 1 tonna szén-dioxid kivonása végezhető el, valamint megoldásuknak bővíthetőnek is kell lennie olyan szintre, hogy gigatonnányi szén-dioxid kivonására is alkalmas legyen. A verseny célja nem csupán a karbonsemlegesség, hanem a szén-dioxid-mérleg negatívba fordítása.

A Tesla és a SpaceX alapítója-vezérigazgatója január 21-én tweetelt a versenyről, ahol többen, köztük egy Ross Gerber nevű befektető is csak annyit írtak: „fa”. Musk nem hagyta reakció nélkül a választ, mint írja, a fák „a megoldás részei, de sok vizet és földterületet igényelnek”.

A versenyt 2021. április 22-én, a Föld napján írják majd ki, innentől lehet majd regisztrálni. 18 hónap elteltével a zsűri 15 csapatot választ majd ki, melyek mindegyike 1 millió dollárt kap majd a terv megvalósítására kezdésképp. A verseny legjobb diákcsapatait is díjazzák majd, 25 csapat fejenként 200 ezer dollárt kaphat majd.

A fennmaradó 80 millió dollárból a fődíj 50 millió dollár, míg a 2. és a 3. helyezett 20, illetve 10 millió dollárt kap.

Borítókép: Elon Musk / Wikimedia

Hozzászólások lezárva.