Elon Musk nem tévedhet? Mi lesz a bitcoinnal a Tesla-bevásárlás után?

Elon Musk a világ leggazdagabb embere, ez kétségtelen, ahogy most már az is, hogy az általa vezetett Tesla bitcoinbefektető lett. A hétfőn napvilágot látott tanúsítvány, amelyet az amerikai tőzsdefelügyelet, a Securities and Exchange Comission (SEC) munkatársai kaptak kézhez, arról nyilatkozik, hogy az elektromosautó-gyártó másfél milliárd dollár értékben vásárolt a kriptopénzből. A Tesla életében ez nem túlságosan nagy dolog, hiszen a százmilliárd dolláros nagyságrendben jegyzett cég számára szinte elenyésző befektetésről van szó, a bitcoin világában azonban már annál fontosabb.

A vezető kriptopénznek ez ugyanis óriási marketing- és hírértékkel bír, mostantól minden kritikát könnyen elintézhetnek a bitcoinhívők azzal, hogy

Musk nem tévedhet, a bitcoin úgy jó, ahogy van.

Persze a digitális eszköz gyermekbetegségei, mint például a másodpercenkénti legfeljebb 30 tranzakció a Visa 24 ezres értékével szemben még mindig adottak, akárhány milliárdot pakolnak bele a befektetők.

Ennek ellenére a kriptopénzpiac most boldog, méghozzá jó okkal. Legutóbb Michael Saylor, a Microstrategy első embere tett milliárdos befektetést bitcoinba, most Musk, az Apple megjelenését pedig már most rebesgetik.

De a Tesla nem elégedett meg a befektetéssel. A társaság azt is bejelentette: bitcoin-elfogadóvá is válnak hamarosan. Ha az árfolyam marad a megjelenésük hírére elért 45 000 dolláros szint körül, akkor nagyjából 1–3 BTC-t kell majd fizetnünk felszereltségtől függően egy elektromos autócsodáért.

A vásárlás ebben az esetben roppant egyszerű lesz: elküldjük a Bitcoin tárcának nevezett applikációból a megfelelő kriptopénz-összeget a cég által fenntartott tárcába, ezzel megtörténik a vásárlás, már boldogan el is gurulhatunk a környezethatékony járművel. Az árfolyam volatilitása kissé kockázatossá teszi a dolgot, hiszen egyik vagy másik fél pórul járhat, ha hirtelen nagyot nő, vagy nagyot esik, ám a várakozások szerint egyre szelídülnek majd a kilengések.

Hogy pontosan miért hozta meg ezt a döntést a Tesla, arra több lehetséges magyarázat is van. Lehet, hogy Musk egyszerűen szimpatizál a kriptopénzek szellemiséggel, azzal, hogy nem állnak semmilyen bank, állam, vagy cég felügyelete alatt. A korábbi tapasztalatok alapján jól tudhatta, hogy a lépésnek súlya lesz, nagyot lendít majd az árfolyamon. A másik magyarázat az lehet, hogy a véges készlettel bíró bitcoin jelentős értéknövekedésében hisz, ahogy sok elemző is elmondta korábban: nem kizárt a százezres, de még a millió dolláros árfolyam sem.

Az sem kizárt, hogy mindkét elmélet megállja a helyét, az mindenesetre biztos, hogy a már említett marketing- és pszichológiai okokból szinte borítékolható, hogy számos kkv és nagyvállalat fogja követni a példáját, ennek megfelelően ügyesen biztosította, hogy a befektetése szép hasznot hajtson. Még csak február van, és már ötvenezer dollár közelében járunk, a Citibank első embere szerint háromszázezer fölé is eljutunk az év során.

Ha pedig valóban trenddé válik, hogy a cégek bitcoinba teszik a tartalékaik egy részét, köztük akár az olyan óriások is, mint az Apple, akkor még a több százezres jóslat is szerénynek tűnhet majd.

A piac valóban dinamikusan fejlődik, nemrég a Visa, most pedig a MasterCard is bejelentette, hogy nyit a kriptopénzek felé, már 2021 végén lehetővé válik, hogy a vállalkozók elfogadják az új digitális fizetőeszközöket vásárlóiktól a kártyaszolgáltatók segítségével. Ezek újabb kis lépések a hagyományos piacok szereplőinek, óriási lépés a bitcoinnak.

A szerző a Kripto Akadémia szerkesztője

Hozzászólások lezárva.