Elolvadt a béremelés az állami cégeknél

A Privátbankár.hu idézi a Policy Agenda elemzését a legnagyobb állami vállalatok, illetve cégcsoportok bérezéséről 2010 és 2018 között.

Kiderült, hogy az állam ebben a körben 2010 óta összesen 61 százalékkal emelte meg a béreket. Ez 4 százalékponttal kevesebb, mint a versenyszférában lezajlott emelések.

Külön megvizsgálták a minimálbér emelését követő béremeléseket is: 2017-ben és 2018-ban jelentősebb minimálbér-emelésre került sor. Ezt mindenképpen meghaladta a béremelés mértéke, amelynek nyilvánvaló mozgatórugója az egyre nagyobb munkaerőhiány volt. A MÁV-nál, a Magyar Postánál, a Refgionális Víziközműtársaságoknál és a Volán társaságoknál tavaly 12 százalékkal nőttek a bérek, míg a Magyar Villamos Műveknél 9 százalékkal. Idén viszont 5 és 8 százalék közötti a béremelkedés mértéke ezeknél a cégeknél. 

Az idei béradatok az állami cégeknél egyelőre nem ismertek, csak abból lehet kiindulni, hogy milyen megállapodásokat kötöttek a szakszervezetekkel. A MÁV esetében a hároméves megállapodás alapján idén 5 százalékos béremelésre került sor. Ez jelentősen alatta van a nemzetgazdasági átlag kétszámjegyű emelésének. A Magyar Postánál a szakszervezetek a korábbi megállapodást újratárgyalták, és kb. 8-9 százalékos béremeléssel lehet számolni azon a területen.

A MÁV és a Volán társaságoknál működő szakszervezetek egyébként pénteken jelentették be, hogy a bértárgyalások megindítását kezdeményezik a kormánnyal és a munkáltatókkal, hogy kiszámítható, “középtávú, az egyes vállalatok problémáira fókuszáló bérmegállapodást tudjanak kialakítani”.

A tavaly megkötött kétéves bérmegállapodást újratárgyalná a Magyar Szakszervezeti Szövetség is, ezért Kordás László elnök a héten bejelentette: kezdeményezte a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának összehívását.

Hozzászólások lezárva.