Elmagyarázza a jogász, miért nem kellett visszafizetni az 500 millió dollárt, amit véletlen utalt át egy bank

Az amerikai Citigroup még tavaly augusztusban utalt át 893 millió dollárt a Revlon nevű kozmetikai vállalat hitelezőinek, eredetileg mindössze 7,8 millió dollárnyi kamattartozást akartak küldeni. Az érintett hedge fundok közül akadt néhány, amely visszautalta a pénzt, miután a Citi közölte, hogy emberi mulasztás történt, de tíz alapkezelő úgy döntött, nem fizetnek vissza a banknak egy petákot sem. Úgy 500 millió dollár maradt a hedge fundoknál. A napokban egy bíró úgy ítélt, a hedge fundok megtarthatják a pénzt:

A CNN-nek elmagyarázta egy jogász, hogy a hedge fundok egy New York törvényeiben sajátos kiskaput használtak a pénz megtartásához, melyet egy 1991-es precedens teremtett. A törvény szerint abban az esetben tartható meg a véletlenül utalt pénz, ha azt az adós önszántából küldi a hitelezőnek, a hitelező nem tud róla, hogy véletlen tranzakció történt és meglévő tartozás törlesztése történt meg. A Citigroup esetében ezek az előfeltételek megvalósultak.

A bank az adós, a Revlon nevében utalt és a teljes adósságot törlesztette, a kedvezményezettek pedig azt hitték, hogy a Revlon előtörleszteni szeretne. A Citinél emberi mulasztás történt, valószínűleg összekeverték a teljes hiteltartozás összegét az utalandó kamat mennyiségével.

A jogász arra az égető kérdésre is válaszolt, hogy mi történik akkor, ha a bank úgy utal el valakinek véletlenül egy nagyobb összeget, hogy a fenti feltételek nem teljesülnek. Ebben az esetben az amerikai törvények szerint a kedvezményezettnek vissza kell fizetnie a pénzt; ha ez nem történik meg, büntetőjogi felelősségre-vonásra kerülhet sor.

Ergo továbbra sem reménykedhet senki abban, hogy ily módon az ölébe hullik 900 millió dollár.

Címlapkép: Shutterstock

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.