Ellátások koraszülés esetén

Vannak olyan típusú emberek, akik előre megtervezik a várható eseményeket, kitöltenek minden nyomtatványt, beszereznek minden dokumentumot. Nem lehet azonban mindenre felkészülni, adódhatnak olyan helyzetek, amikor felülíródnak a dolgok. A koraszülés egy nem várt esemény, és jó tisztában lenni azzal, hogyan alakulnak a teendők ilyen esetben. Természetesen az ellátások ugyanúgy járnak, azonban érdemes összefoglalni a legfontosabb különbségeket.

Koraszülötteknek nevezzük azokat a gyermekeket, aki a 37. terhességi hét előtt születnek. A koraszülöttek súlya általában nem éri el a 2500 g-ot, ezért az alacsony súlyt is a koraszülöttség kritériumai közé sorolhatjuk, illetve az ilyen újszülöttek súlyuk alapján különböző koraszülött-kategóriába sorolandók.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (Ebtv.) 40. §-a rendelkezik a csecsemőgondozási díj jogosultsági feltételeiről. Koraszülött esetén is a feltételek ugyanazok, azonban vannak engedmények az ellátás igénybevételének elkezdését illetően.

A szülő nő csecsemőgondozási díjra való jogosultsága legkésőbb a gyermek születésének napjával, koraszülött gyermekre tekintettel a szülési szabadság első napjával nyílik meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg a leggyakoribb eset az, hogy legkésőbb a szüléstől (vagy legfeljebb 28 nappal korábbról) indítjuk a csedet, koraszülöttek esetében ez lehet később is, mint a születés napja. 

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mi történik addig, mit kap addig az anya!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Hozzászólások lezárva.