Elismerte bűnösségét a Fiat Chrysler

Az autógyártó a megállapodás értelmében egyúttal harminc millió dollár pénzbüntetést fizet, a következő három évben pedig független felügyelet alá helyezik annak érdekében, hogy ellenőrizzék, tiszteletben tartja-e a munkaügyi törvényeket.

Az FCA 2009 és 2016 között 3,5 millió kenőpénzt fizetett ki a ma mintegy 400 ezer amerikai dolgozót, köztük a három nagy amerikai autógyártó alkalmazottjait képviselő UAW szakszervezet korábbi tisztviselőinek. Timothy Waters, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) michigani irodájának vezetője elmondta, hogy az FCA pénzt és más javakat adott át a szakszervezeti vezetőknek, annak érdekében, hogy „kedvezőbb atmoszférát teremtsen” a bértárgyalásokhoz.

Ezzel még nem került pont az ügy végére

Az FCA vallomása jelentős fejlemény a sok évvel ezelőtt kirobbant korrupciós botrányban. Az UAW ellen mintegy öt évvel ezelőtt indult szövetségi eljárás a szervezeten belüli, hosszú múltra visszatekintő korrupció felderítésére. Az eljárás végül 2020 decemberében zárult le, egyebek mellett a szakszervezet független felügyelet alá helyezésével.

Még az eljárás befejezése előtt a szakszervezet 15 millió dollárt fizetett vissza a Fiat Chryslernek és a Fordnak. Az összeget az UAW olyan munkatársai után számlázták ki az autógyártóknak, akik valójában nem is dolgoztak a gyártókkal közös képző központokban.

A Ford elleni vizsgálatot tovább folytatja a detroiti ügyészség, azonban még az FCA ellen is indulhat újabb nyomozás. A General Motors jelenleg egy szövetségi fellebbviteli bíróságnál próbálja elérni, hogy pert indíthasson versenytársával szemben, amiért az az illegális kifizetésekkel elért, sajátjainál kedvezőbb munkaügyi szerződésekkel több milliárd dollár kárt okozott számára.

Forrás: autopro.hu

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.