Elindult a Mátrai Erőmű átalakítása

Elkezdődött a Mátrai Erőmű kilenc évig tartó átalakítása – adta hírül a kormany.hu. A kormányzati portál szerint Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter mellett a térség országgyűlési képviselői egyeztettek a szakszervezeti vezetőkkel az erúőmű jövőjéről, illetve program részleteiről. A portál hangsúlyozza, hogy a vállalat karbonfüggetlenségét célzó és a bányaterületek rekultivációjára, energiahatékonysági, valamint a regionális zöld közlekedési megoldások népszerűsítésére is kiterjedő átmeneta jelenlegi munkahelyeket nem veszélyeztetheti. 

A találkozón Palkovics László emlékeztett rá, hogy az ITM és az Európai Unió illetékes végrehajtó ügynöksége decemberben aláírta azt az 5,2 milliárd forint összköltségvetésű támogatási szerződést, amely a Nemzeti Energia és Klímaterv végrehajtását, valamint a Mátrai Erőmű fenntartható és igazságos átmenetét segítő “LIFE-IP North-HU-Trans” projekt végrehajtását rögzíti. Ismeretes, hogy az EU környezetvédelmi előírásai szerint ebben az évtizedben fel kell hagyni a lignit alapú energiatermelést, vagy pedig olyan költséges beruházásokat igényelne a környzetbaráttá alakítása, amely a várható árampiaci árak mellett kitermelhetetlenek. Ezért szükséges az erőmű átalakítása. 

A folyamat során átképzési és vállalati mobilizációs programok révén biztosítják majd az érintett munkavállalók helyzetének rendezését, a bányászati szakmakultúra megőrzését és a szükséges átképzéseket.

Az innovációs és technológiai miniszter kiemelte, hogy ez azért különösen fontos, mert az erőmű a régió kiemelt foglalkoztatójaként több ezer család megélhetését biztosítja, ezért is fontos a működés környezetbaráttá alakítása és a munkahelyek védelme.

Az erőmű technológiai átalakítása a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervnek megfelelően, átfogó térségfejlesztési programként valósul meg oly módon, hogy a foglalkoztatás továbbra is biztosított maradjon a régióban. Ebben a kormány és a társaság vezetése kulcsfontosságúnak tekinti a helyi önkormányzatokkal, gazdasági szereplőkkel, érdekképviseleti szervekkel és intézményekkel való együttműködést.

A vállalat lignit tüzelésű blokkjait a tervek szerint 2025. végén leállítják, mivel üzemeltetésüket alacsony hatásfok és magas fajlagos szén-dioxid-kibocsátás jellemzi.

Az MVM Csoport középtávú célja az elavult energiatermelő egységek új, nagyobb hatásfokú, innovatív és alacsonyabb kibocsátású technológiákra cserélése. A létesítmény zöld jövőképének megvalósítása, a széntechnológia kivezetése összhangban van az EU energia- és klímapolitikai céljaival is, így az átalakítást jelentős uniós pályázati források segíthetik.

A beruházás finanszírozására várhatóan 100 milliárd forintot meghaladó összegű támogatás igényelhető, amelyhez a villamosenergia-termelő létesítmények az energetikai ágazat modernizációja és fenntartható átalakítása céljából kiosztandó, ingyenes szén-dioxid-kvóták formájában juthatnak hozzá

– emlékeztetett a találkozón Oravecz Zsolt, a Mátrai Erőmű vezérigazgatója.

Forrás: index.hu

Hozzászólások lezárva.