Elhagyott bányák pörgethetik fel az akkugyártást Németországban

Tavaly körülbelül 290 millió eurót emésztett fel a régi bányákban található víz kiszivattyúzása, ám könnyen lehet, hogy hozhat még hasznot ez a terület. Volker Presser, a saarbrückeni Leibniz Intézet professzora szerint az elektromobilitás szolgálatába lehetne állítani a bányavizet. Az elhagyott bányákban az esővíz a sziklaüregeken átfolyva főleg nátriumot és káliumot mos ki a környezetéből, ám kismértékben lítiumot is tartalmaz az így keletkező úgynevezett bányavíz.

Presser szerint érdemes lenne a vízből kinyerni a lítiumot, ám egyelőre nagyon kezdeti fázisban van még a projekt. A szakember úgy fogalmazott, hogy két év múlva már többet lehet mondani az elektromos autók számára fontos eljárásról.

2025-re megsokszorozná az akkumulátorcella-gyártást Németország

Jelenleg mindössze évi tíz gigawattórányi akkumulátorcella előállítására képes Németország, 2025-re viszont már 70 és 240 gigawattóra között lehet ez a szám. Ez viszont azt is jelenti, hogy hatalmas mennyiségű lítiumra lesz szüksége az országnak: Michael Schmidt nyersanyagszakértő szerint 2025-re 30.500 tonna lítiumra lehet szüksége a német iparnak.

Ennek a mennyiségnek csak kis részét fedezheti a bányavizekben rejlő lítium, de szakértők becslése szerint így is körülbelül 1900 tonna lítiumot szivattyúznak bele a folyókba Németországban, tehát mérhető százalékát elégítené ki a német ipar igényeinek a bányavízből származó lítium.

Lítiumbányákat nyithatnak Németországban

A Deutsche Lithium nevű vállalat a német Érchegységben tervez bányanyitást. A vállalat becslése szerint Zinnwald környékén 125 ezer tonna lítium lehet a földben. A vállalat tervei szerint 2022-re minden engedélyeztetési procedúrát sikerülne lezárni, 2024-től pedig elindulhat a munka az infrastruktúra kiépítését követően. A beruházás értéke 159 millió euró – írja az Automobilwoche.

Michael Schmidt úgy véli, hogy 2024-ig nem várható hiány lítiumból Európában, utána viszont előfordulhatnak ellátási problémák. Nehéz megbecsülni a lítium árának alakulását is, de a szakértó szerint jó esély van arra, hogy hosszabb távon megérje a lítium előállításán dolgoznia a németeknek.

Forrás: autopro.hu

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.