Elektromos sportmodell kompakt formában: bemutatkozik a Mercedes-Benz EQA

Az új EQA a németországi Rastattban és Pekingben készül. Akkumulátorai a Mercedes-Benz leányvállalatától, a kamenzi Accumotive-tól érkeznek, illetve a lengyelországi Jaworban található akkumulátor-gyárban is állítanak majd elő akkurendszereket a kompakt Mercedes-EQ modell számára. Az elektromos SUV modell 2021 tavaszától lesz elérhető az európai márkakereskedésekben.

„A Mercedes-EQ célja, hogy vezető szerepet töltsön be az elektromos hajtásrendszerek és a járműszoftverek területén. Ezt elősegítendő, számos ambiciózus termékfejlesztési célt határoztunk meg, és sikeresen léptünk előre az új technológiák gyors piaci bevezetésében”- mondta Markus Schäfer, a Daimler AG és a Mercedes-Benz AG igazgatótanácsának tagja, a Daimler csoport kutatásért és a Mercedes-Benz Cars vezetéséért felelős igazgatója. „Az új EQA lehetővé teszi számunkra, hogy ügyfeleink igényeire szabva valósítsuk meg az e-mobilitást. Az EQA modellek teljes családját kínáljuk majd, 190-től egészen 272 lóerős teljesítményig, első- és összkerékhajtással. Akiknek a hatótáv különösen fontos szempont, azok megtalálhatják majd portfóliónkban azt a modellt, amely a WLTP norma szerint több mint 500 kilométer megtételére képes egyetlen feltöltéssel. Az EQA piaci bevezetése az EQA 250-nel kezdődik, amely 190 lóerős teljesítményt kínál a WLTP normák szerinti 426 kilométeres hatótávval.”

A kétszintes, 66,5 kWh-s lítium-ion akkumulátor a jármű aljában kapott helyet. A márkára jellemző kivételes zaj- és rázkódáscsillapítást komplex megoldások segítik elő, kiegészítő szigeteléssel.

Magyarországon a tisztán elektromos meghajtású EQA jogosult a zöld rendszám használatára, amely számos kedvezmény igénybevételére – egyebek mellett ingyenes városi parkolásra, regisztrációs adó, átírási illeték, gépjárműadó és cégautó adó mentességre – ad lehetőséget.

„Az MBUX-nak köszönhetően járműveink egyre inkább mobil asszisztensekké válnak. Az EQA esetében még tovább léptünk: az okos támogatófunkciók, mint például az elektromos intelligenciával támogatott navigáció, az MBUX rendszerbe beépülve teszik még könnyebbé a használatukat” – hangsúlyozta Sajjad Khan, a Mercedes-Benz AG igazgatótanácsának tagja, a digitális gépjármű és mobilitás szakterületért felelős vezetője.

Elektromos sportmodell a luxus jegyében

Az EQA a Mercedes-EQ-ra jellemző fekete hűtőráccsal, és annak középen elhelyezett csillaggal kerül piacra. A Mercedes-EQ járművek teljesen elektromos világának további megkülönböztető jegye az elöl és hátul végigfutó folyamatos fényív. A vízszintes száloptika összeköti a teljesen LED-es fényszórók nappali menetfényét, kiváló felismerhetőséget biztosítva éjjel és nappal egyaránt. A fényszórók belső kialakítása kimagasló részletességű és minőségű. A bennük található kék részletek tovább erősítik a modell hovatartozását. A LED-es hátsó lámpák tökéletesen egybeforrnak a LED-es fényívvel, amely még szélesebb megjelenést biztosít az EQA-nak. A rendszámtábla is a lökhárítón kapott helyet. A modell exkluzív, akár 20 colos két- vagy háromszínű könnyűfém kerekekkel rendelkezik, amelyek bizonyos esetben rozéarany vagy kék kontrasztszínt kapnak.

„A teljesen elektromos SUV, amely a jövő fenntartható mobilitását szem előtt tartva született, egy modern kompakt modell személyében,” mondta Gorden Wagener, a Daimler AG vezető formatervezője. „A külső tökéletes arányai és a látványos belső új mércét állít fel a kategóriában.”

Fotó: Daimler Media Site

Az EQA belső terében is feltűnnek az elektromos modellekre jellemző egyedi karaktervonások, mint például felszereltségtől függően egy új stílusú, hátulról megvilágított díszítőelem, a rozéarany színű dekorbetét a légbeömlőkön, az üléseken és a járműkulcson. A modellsorozat bevezetését fémjelző Edition 1 különleges kiadás pedig kék szövetbetéttel ellátott perforált bőrüléseket kap. A műszercsoport a maga egyedi, elektromos autókra jellemző kijelzéseivel együtt hasonló színsémát alkalmaz: a rozéaranyat vegyíti a kék részletekkel.

Maximális hatékonyságra hangolva

A hatékonyság ugyancsak kulcsfontosságú, amelyet a kimagasló aerodinamikán át az elektromos intelligenciával történő navigációig számos megoldás szemléltet. Az EQA Cd értéke mindössze 0,28. A kivételesen jó eredményhez 2,47 négyzetméteres homlokfelület (A) társul. A legfontosabb aerodinamikai megoldások között megtalálhatjuk a felül teljes mértékben zárható hűtőlevegő rendszert, a hatékonyan kialakított első és hátsó lökhárítókat, a szinte teljesen sík és közel teljesen zárt padlólemezt, a speciálisan kialakított Aero keréktárcsákat, valamint a követelményeknek megfelelően megalkotott első és hátsó légterelőket.

A szabványos hőszivattyú a kifinomult hőmenedzsment rendszer részét képezi. Számos innovatív részletével, mint például az elektromos hajtáslánc maradékhőjének felhasználásával, a rendszer kivételes hatékonyságot, ezáltal pedig maximális hatótávot kínál. Az EQA időzíthető előklimatizálás funkcióval is rendelkezik, amely közvetlenül az MBUX infotainment rendszerről vagy a Mercedes me telefonos alkalmazáson keresztül is vezérelhető. Az EQA könnyű mindennapos használhatóságához aktívan hozzájárul az elektromos intelligenciával történő navigáció. A speciális rendszer kiszámolja a leggyorsabb utat a célhoz, de emellett a folyamatos hatótáv-szimulációval beleszámolja az esetlegesen szükséges töltéseket, amelyhez számos más tényezőt is figyelembe vesz, mint például a topográfia és az időjárás. A rendszer dinamikusan reagál a változásokra, amelyet a közlekedés vagy a személyes vezetési stílus eredményez. A Mercedes me Charge révén az ügyfelek a világ legnagyobb töltési hálózatához férnek hozzá, amely jelenleg 31 országban, több mint 450.000 AC és DC töltőállomást foglal magában. A Mercedes me Charge lehetővé teszi a Mercedes-EQ ügyfeleinek a különböző szolgáltatók töltőállomásainak egyszerű és kényelmes használatát, miközben integrált fizetési funkcióval és egyszerű számlázási folyamatokkal teszi átláthatóvá a folyamatokat. A Mercedes-Benz tanúsítványokkal igazolja, hogy a Mercedes me Charge-on keresztül szolgáltatott töltőáram megújuló energiaforrásokból származik.

Intelligens Vezetési segédrendszerek, kivételes törésbiztonság

Az alapfelszereltség részeként az autóban megtalálható az Aktív sávtartó asszisztens és az Aktív fékasszisztens. Utóbbi számos helyzetben önálló fékezéssel képes megakadályozni az ütközést vagy csökkenteni annak következményeit. A rendszer álló helyzetű járművek és keresztező gyalogosok esetén is működésbe lép a jellemző városi sebességtartományban.

Az EQA a passzív biztonság terén is igazi Mercedes modellként viselkedik. A GLA robusztus alapjait az EQA esetében a mérnökök úgy alakították át, hogy tökéletesen megfeleljen az elektromos járművekkel szembeni követelményeknek. Az akkumulátor egy merev vázon belül található, átvéve a strukturális merevítés feladatát is, amelyet korábban a padlólemez kiegészítő kereszttartói láttak el. Az akkumulátor elülső részén elhelyezett kiegészítő védőburkolat képes megakadályozni az idegen tárgyak bejutását az akkumulátorhoz.

Természetesen az EQA is eleget tett a márka szokásos, különösen szigorú ütközésbiztonsági tesztprogramjának.

Kimagasló alapfelszereltség, specifikus Mercedes-EQ műszerek

Az intuitív működtetésű MBUX (Mercedes-Benz User Experience) infotainment rendszer is alapfelszereltség, amely személyre szabható a különböző rendelkezésre álló lehetőségek segítségével. A rendszer legfontosabb előnyei: erőteljes számítógép, szemet gyönyörködtető kijelzők és grafikák, személyre szabható megjelenés, teljesen színes head-up display (opció), kiterjesztett valóság alapú navigáció (opció), tanulásra képes szoftver és beszédvezérlés, amelyet a „Hey Mercedes” kulcsszóval aktiválhatunk.

A központi kijelző Mercedes-EQ egységének menüpontjában a töltési lehetőségekkel, elektromos fogyasztással és energiaáramlással kapcsolatos információkat érhetjük el. A műszercsoport jobb oldalán a fordulatszámmérő helyett teljesítménymérőt találunk. A felső rész mutatja a felhasznált teljesítmény százalékát, az alsó rész pedig a rekuperáció mértékét. A bal oldali műszeren láthatjuk azt is, hogy képesek vagyunk-e elérni az úti célt köztes töltés nélkül. A színek a vezetési helyzetnek megfelelően változnak: gyorsításnál például a kijelzés fehérre vált. Hangulatunknak vagy ízlésünknek megfelelően négyféle kijelzés közül választhatunk. A Progressive variáns speciális Mercedes-EQ színsémával rendelkezik.

Az EQA gazdag alapfelszereltségében megtaláljuk a LED High Performance fényszórókat adaptív távfény asszisztenssel, az elektromosan működtethető Easy-Pack csomagtérajtót, a 18 colos könnyűfém keréktárcsákat, a 64 különféle színnel rendelkező hangulatvilágítást, a dupla pohártartót, a négy irányban állítható, gerinctámasszal rendelkező luxusüléseket, a manőverezést segítő tolatókamerát, valamint a bőrbevonatú, multifunkciós sport kormánykereket. Az új modell kétféle változattal szabható személyre: az AMG Line a sportos, az Electric Art pedig a modern, progresszív irányzatot képviseli, amelyekhez a Night csomag fekete kiegészítőkkel társulhat.

Fotó: Daimler Media Site

Gyors és könnyű utánfutó-csatlakoztatás

Az EQA-hoz opcionálisan vonóhorog is rendelhető, amely az ESP® utánfutó-stabilizáló funkciójával is kiegészül. A vonófej elektronikusan, a csomagtartóban lévő kapcsolóval nyitható, majd emelhető ki, ha pedig használaton kívül van, ugyanígy csukható vissza. Az EQA 250 vontatási kapacitása (fékezett/fékezetlen) 750 kilogramm, 80 kilogrammos függőleges terhelhetőséggel. A vonóhorog kerékpártartó számára is használható. A később érkező összkerékhajtású modellek még nagyobb vontatási kapacitással rendelkeznek majd.

Forrás: autopro.hu

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.