Ekkor érdemes az apának gyedre menni, így számoljuk az ellátását

Nem újkeletű, hogy az apa is jogosult lehet gyedre, ennek ellenére még mindig többen rácsodálkoznak erre a lehetőségre. Érdemes tudni, hogy arra is van mód, hogy az apa maradjon otthon a gyermekkel gyermekgondozás céljából, illetve arra is, hogy csak magát az ellátást vegye igénybe az anya helyett, és közben ugyanúgy dolgozzon, mint akár előtte. Nézzük meg, hogyan számoljuk ki, hogy mit kap az apa, ha ő veszi igénybe a gyedet, függetlenül attól, hogy ő marad-e otthon a gyermekkel vagy sem!

A gyermek születésétől kezdve (vagy legfeljebb 28 nappal korábban) a csecsemőgondozási díj az az egészségbiztosítási pénzbeli ellátás, amit jellemzően igénybe vesznek az anyák (amennyiben a jogosultsági feltételeknek megfelelnek). Van pár ritka eset, amikor az apa is jogosult lehet erre az ellátásra, azonban elmondható, hogy ezt főleg az anyák veszik igénybe. A csed az ellátási sorban tehát az első helyen áll, és 168 napig jogosult rá az anya.

Amennyiben a csedre nem volt jogosult az anya, akkor a gyest veszi igénybe a gyermek születésétől kezdve. Ennek időtartama attól függ, hogy jogosult-e gyedre (elképzelhető olyan szcenárió, hogy igen), vagy továbbra is gyest kap, de azt is érdemes megvizsgálni (minden előnyével és hátrányával), hogy az apa jogosult-e gyedre.

Olvassa el az Adózóna „Változások a csedben: mérték, mentesség a minimum járulék alól” és „Jön a 100 százalékos csed, ennyi lesz a nettója. Példák katásokra is” című írását is!

Általános szabály szerint a gyermekgondozási díj legkorábban a csecsemőgondozási díj, illetőleg az annak megfelelő időtartam (168 nap) lejártát követő naptól a gyermek 2. életévének betöltéséig jár (ikergyermekek esetén a gyed folyósításának időtartama a gyermekek 3. életévének betöltéséig tart). Az is lehet tehát, hogy az anya már a várható szülési dátumhoz képest 28 nappal hamarabb igénybe vette a csedet, így a gyedet már kb. a gyermek 4,5 hónapos korától folyósítják.

Hazánkban még nem annyira jellemző, de megvalósítható a jogszabály szerint, hogy gyermekgondozási céllal az apa marad otthon, akár végig a gyed idejére (tehát 2 éves korig), vagy ezt az időszakot tetszőlegesen meg is lehet osztani. (Természetesen ezt a döntést nagyban befolyásolja az aktuális munkaerőpiaci helyzet, a visszatérési esélyek és a bérek nagysága családon belül.) Elméletileg tehát (és gyakorlatilag is) úgy is lehet csinálni például, hogy anya marad otthon a gyermekkel a gyermek 1 éves koráig, majd a második életévét az apával tölti otthon a gyermek. Az ellátásra tehát akár az anya, akár az apa is jogosult lehet, mindenki a saját biztosítási jogviszonya alapján.

A gyermekgondozási díj igénybevétele mellett korlátlanul keresőtevékenységet lehet folytatni, tehát olyan forgatókönyv is elképzelhető, hogy a gyermekgondozást továbbra is az anya látja el, ő marad otthon a gyermekkel, azonban a gyermekgondozási díjat nem ő veszi igénybe. Vagy azért nem, mert eleve nem jogosult rá, vagy azért, mert az apa jogán jelentősen magasabb összeg kerül a család pénztárcájába. A feltételek megegyeznek, bármelyik szülő legyen is az igénylő.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja ki jogosult gyermekgondozási díjra, és ha apa veszi igénybe a gyedet, akkor hogyan számoljuk az ellátás összegét!

Előfizetési csomagajánlataink:

Hozzászólások lezárva.