Egyre ellenállóbb mikrobák miatt bukik az EU 500 milliárd forintot

Antimikrobiális rezisztenciának (AMR) az a jelenséget nevezzük, amikor különböző mikrobák (baktériumok, vírusok, élősködők vagy gombák) ellenállóvá válnak a korábban eredményes kezelést biztosító gyógyszerekkel szemben.

Minden évben mintegy 33 ezren halnak meg az Unióban gyógyszeres kezelésnek ellenálló baktériumok okozta fertőzésekben, ami ráadásul körülbelül 1,5 milliárd euró gazdasági veszteséget is okoz az egészségügyi ellátási többletköltségek és a termelékenységkiesés miatt – derül ki az Európai Számvevőszék közleményéből.

„Az antimikrobiális rezisztencia komoly fenyegetést jelent a közegészségügyre nézve – nyilatkozta Nikolaos Milionis, a jelentésért felelős számvevőszéki tag. – Bár állatgyógyászati kérdésekben történt némi előrelépés, az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak aktívabban kell fellépniük, hogy meg tudják fékezni ezt az egyre növekvő veszélyt.”

Szerintük bár néhány területen történt előrelépés az elmúlt években, például a tagállamok egységesen közelítettek a problémához, ám a számvevők az előrehaladás nyomon követése és az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések felügyelete terén is rámutatnak hiányosságokra, amelyek lelassíthatják az antimikrobiális rezisztencia elleni intézkedések végrehajtását. Emellett úgy vélik, hogy továbbra sem áll rendelkezésre elegendő tudományos adat az antimikrobiális rezisztencia környezetben való előfordulásáról és terjedéséről.

Éppen ezért három pontból álló javaslattal álltak elő, ezek:

  • a tagállamoknak nyújtott támogatás fokozása;
  • az állatgyógyászati célú antimikrobiális szerek körültekintő alkalmazásának előmozdítása és az antimikrobiális rezisztencia nyomon követésének javítása;
  • az antimikrobiális rezisztenciára irányuló uniós kutatások fellendítését célzó stratégiák megerősítése.

Hozzászólások lezárva.