Egy áruházlánc örökösnője és Alex Jones pénzelte a Capitolium ostromához vezető tüntetést

Közösséget építünk!
Signature-előfizetőink számára egyedi online klubeseményt szervezünk, ahol profi befektetők mondják el, mi várható 2021-ben. További részletek ide kattintva.

Julie Jenkins Fancelli adománya tette ki az Ellipse parkban tartott rendezvényre összegyűjtött 500 ezer dollár (147,5 millió forint) oroszlánrészét. Fancelli Trump 2020-as elnökválasztási kampányát is bőkezűen támogatta.

A január 6-i – egyébként békés és törvényes – nagygyűlésen Trump arra buzdította híveit, hogy harcoljanak. Közülük többen ezt követően megostromolták az amerikai törvényhozás épületét, a Capitoliumot. Az ostrom során öt ember, köztük egy rendőr vesztette életét. A képviselőház a történtek miatt alkotmányos felelősségre vonási eljárást kezdeményezett Trump ellen.

A támadással kapcsolatban több mint 135 embert vettek őrizetbe.

Egy radikális jobboldali műsorvezető, Alex Jones több mint 50 ezer dolláros (14,75 millió forintos) kezdőtőkét ajánlott fel a nagygyűlés megszervezésére. Cserébe annyit kért, hogy a rendezvényen arról beszélhessen, amiről akar. Az összeesküvés-elméleteket kedvelő Jones az ostromban vezérszerepet játszó Proud Boys és Oath Keepers nevű szélsőséges csoportok vezetőit is meghívta népszerű rádiós és internetes műsoraiba.

A Publix Super Markets a Twitteren nemzeti tragédiának nevezte a Capitolium ostromát, és jelezte: a történtek nem képviselik az áruházlánc értékeit, munkáját és véleményét.

A Publix elhatárolódott Fancellitől, és aláhúzta: az örökösnő “nem alkalmazott, nem vesz részt az üzleti műveletekben, és semmiféle formában nem képviseli a vállalatot”.

Címlapkép: Los Angeles Times via Getty Images

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.