Egészségügyi szolgáltatási járulék: könyvelők szerint megbízhatatlan adatok alapján rója ki a kötelezettséget a NAV

Hamis adatok alapján terheli a magánszemélyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az egészségügyi szolgáltatási járulékot – állítja a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) a honlapján közzétett bejegyzésében.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék a NAV feladata lett. Minden biztosítási jogviszonnyal nem rendelkező, de tb-rezidens személy számára – aki Magyarországon lakóhellyel rendelkezik – ki kell terhelni az egészségügyi szolgáltatási járulékot (eszj). Ennek havi mértéke jelenleg 8 ezer forint – ecseteli az egyesület.   

Állításuk szerint a NAV társadalombiztosítási nyilvántartásai jelenleg is hiányosak, hézagosak, pontatlanok. Az adóhatóság 2007-től gyűjti a tb-bejelentéseket, miután a biztosítási jogviszonyok nyilvántartása kapcsán megbukott az egészségbiztosító pénztári rendszer. A NAV az OEP jogutódjától, a Magyar Államkincstártól is kér információkat, azonban onnan hamis adatok is érkeznek a 2007 előtti biztosítási jogviszonyokról.

A NAV ezt követően, az adatok felülvizsgálata nélkül, papíron kézbesíti az eszj-határozatokat, akkor is, ha az illetőnek ügyfélkapuja van, és azt is kell használnia (például egyéni vállalkozó).   

Mindennek eredményeképpen a NAV egyik részlegének hamis felkönyvelése alapján a másik részleg például törli a köztartozásmentes státuszt (KOMA), vagy végrehajtást indít. Már alig van olyan könyvelő, bérszámfejtő, aki ne találkozott volna hamis eszj-terhelésekkel – állítja az MKOE.   

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete követeli, hogy a NAV azonnal állítsa le a terheléseket, a határozathozatal, vagy a további intézkedések előtt előzetesen vizsgálja meg az adatokat, előzetesen tájékozódjon az adózónál vagy a képviselőjénél!

Előfizetési csomagajánlataink:

Hozzászólások lezárva.