DVD? Pendrive? Felejtse el, a Microsoft üveglapja sokkal jobb – hvg.hu

Hosszú évek óta fejleszti a Microsoft azt a különleges üveglapot, amelyen a szakemberek szerint évszázadokig is megmarad az információ.

Akinek szállt már el adata egy CD/DVD-lemezről azért, mert azt túlságosan régen írta rá, az pontosan tudja, miért nem ilyen adathordozón tárolják a filmstúdiók az alkotásaikat. A pendrive és a merevlemez hasonló okok miatt szintén rossz választás lenne, így nem marad más, mint a már idejét múlt celluloid tekercsek. A filmarchívumokban dolgozók nem véletlenül ragaszkodnak hozzá, szerintük ugyanis ez az egyetlen olyan médium, ami közel 100 évet is kibírhat.

Most azonban egy igen komoly riválist kapott.

A Variety beszámolója szerint a Microsoft Poject Silica nevű fejlesztése sikerrel vette az első akadályt. A redmondi cég szakemberei egy különleges üveglapot fejlesztettek, ami adattárolsára alkalmas. Jelen esetban a Warner Bros. 1978-as Superman című filmjét sikerült rámenteni, ami a fejlesztők szerint észázadokig is kitarthat.

© Microsoft/ Jonathan Banks

A projekten még 2016-ban kezdtek el dolgozni, a célja pedig, hogy megoldást nyújtson az adattárolás azon fajtájára, amikor az adott információhoz csak hosszú időközönként kell hozzáférni. Ilyenek például a celluloidon tárolt filmek is, amiket legfeljebb csak “restaurálás” miatt vesznek elő, a tekercs ugyanis könnyen megsérülhet.

A most létrehozott üveglap mérete 7,5 x 7,5 centiméter x 2 milliméter, és 76,5 GB adatot képes tárolni. Mindez elsőre talán nem tűnhet túl izgalmas újdonságnak, egy Blu-ray lemez ugyanis 50 GB adatot képes tárolni egy 12 centiméteres korongon. Jelen esetben ugyanskkor a cél az időtállóság, nem pedig a kapacitás – ami a jövőben egyébként is fejlődik majd.

© Microsoft / Jonathan Banks

Az üveglapra írt adatok még akkor sem vesznek el, ha azt

  • megsütik,
  • forrásban lévő vízbe merítik,
  • mikrohullámű sütőbe teszik, vagy
  • megkarcolják.

A Supermant egy olyan lézerrel írták fel a lemezre, amit a szemműtéteknél is használnak. A lézerrel úgynevezett voxeleket égetnek a lemezre, amely több bit információt képes tárolni, mint a hagyományos “gödrök”. Ráadásul ezek a lemezek több rétegben is használhatók, a Microsoft például 74-et nyomott egymásra.

[embedded content]

Hogy a Microsoft fejlesztését mikor kezdik el iparszerűen használni, egyelőre nem tudni. Ahogy azt sem, lesz-e belőle valaha kézzel fogható, mindenki számára elérhető termék.

Ha kíváncsi a Microsoft újdonságaira, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Forrás: google

Hozzászólások lezárva.