Durva illetéket készül kiszabni a kormány

A tervek szerint a belterületbe sorolt ingatlanok után az illeték mértéke az illeték alapjának 90 százaléka lenne.

A kormány jövő februártól durva illetéket szabna ki a belterületbe sorolt ingatlanok után – írja az Mfor.hu.  A portál cikke szerint a javaslat lényege, hogy azon külterületi ingatlanok után, amelyeket belterületbe sorolnak át, egy új adót (illetéket) vetnek ki 2020. február elsejétől. Az illeték mértéke az illeték alapjának 90 százaléka lenne.

(Fotó: depositphotos.com)

(Fotó: depositphotos.com)

A törvényjavaslat indoklása szerint ezen ügyletek kizárólag spekulációs célokat szolgálnak, ezért kell a kétféle érték különbözete után kivetni az említett mértékű közterhet. Annyi könnyebbséget engedne a szabályozás, hogy csak azon ingatlanok kerülnének az illetéket szabályozó törvény hatálya alá, amelyeket az értékesítést megelőző 10 éven belül vontak belterületbe. Továbbá értelemszerűen csak azok az ingatlanok, amelyeknél a belterületbe vonásra jövő január után kerül sor.

A javaslatot jegyő Gulyás Gergely miniszter az elmúlt évek elképesztő értéknövekedésével magyarázta a szabályozás szükségességét. Mint mondta, ötvenszeres az árkülönbség a szántóföldek és a 2018-as építési telek eladási árát nézve. A kormány ennek kíván gátat vetni az új adó bevezetésével. Hozzátette, hogy 2002 és 2019 között 3169 hektárral nőtt a belterületbe vont földterületek nagysága – írja az Mfor.hu.

Hozzászólások lezárva.