Drasztikus drágulás: egekben az étolaj , a cukor, a liszt, a dohánytermékek ára

Februárban átlagosan 3,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest. Az élelmiszerek összességében 3,4 százalékkal drágultak, ezen belül drasztikusan, 25 százalékkal emelkedett az étolaj ára, az idényáras zöldségekért, gyümölcsökért átlagosan 5,8 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy évvel korábban, a sertéshús viszont 7,3, a baromfihús pedig 0,6 százalékkal olcsóbb lett – közölte ma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Idén februárban a fogyasztói árak átlagosan 3,1 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk ára jelentősebben, az élelmiszereké és a tartós fogyasztási cikkeké az átlagosat kissé meghaladó mértékben emelkedett. Januárhoz viszonyítva 0,7 százalékkal nőttek az árak.

Az élelmiszerek ára 3,4, ezen belül a cukoré 9,9, a munkahelyi étkezésé 8, a cukorkáé, mézé 7,5, a liszté 7,1, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 5,8 százalékkal, az étolajé pedig 25,1 százalékkal emelkedett. Utóbbi literjéért tavaly februárban átlagosan 481 forintot kellett fizetni, egy évvel később pedig már 635 forintot. Ellenben a sertéshús ára 7,3, a baromfihúsé 0,6 százalékkal csökkent tavaly februárhoz képest a KSH kimutatása szerint.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 9,9, ezen belül a dohányáruk 16,5 százalékkal drágultak. A tartós fogyasztási cikkekért 3,8 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül az új személygépkocsikért 12,1 százalékkal. A járműüzemanyagok ára 4,6 százalékkal magasabb lett.

Egy hónap alatt, 2021. januárhoz viszonyítva átlagosan 0,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. Az élelmiszerek 1 százalékkal drágultak, ezen belül az étolaj 6,8, a gyümölcs- és zöldséglé 4,9, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 3,5, a margarin 2,3, a tej 2,2 százalékkal többe, a sertéshús 1,5 százalékkal kevesebbe került. A szolgáltatásokért 0,5, a tartós fogyasztási cikkekért 0,4 százalékkal kellett többet fizetni, utóbbin belül a szobabútor 1,3 százalékkal drágult. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 0,3 százalékkal nőtt, ezen belül a söré 0,9 százalékkal. A járműüzemanyagok ára 3,8 százalékkal lett magasabb.

Előfizetési csomagajánlataink:

Hozzászólások lezárva.