Donald Tuskot választották meg az Európai Néppárt elnökének

A lengyel politikust 491 igen, 37 nem és 12 érvénytelen szavazat mellett választották meg a párt elnöki posztjára, ő volt az egyetlen jelölt. Tusk Joseph Daul francia politikus helyét vette át, aki 2013 óta töltötte be az EPP elnöki tisztségét.

Az Európai Néppárt elnökeként harcolni fog a populizmust ellenző szavazók voksaiért ígérte az EPP zágrábi tisztújító kongresszusának első napján Donald Tusk, megválasztása előtt. Tusk, az Európai Tanács leköszönő elnöke hozzátette: öt év után belefáradt abba, hogy ő legyen Európa első számú bürokratája. “Kész vagyok harcolni, készek Önök is?” – tette fel a kérdést a résztvevőknek.

Tusk szerint a félelem fontos szerepet játszik a politikában. A migránsválság, valamint az elmúlt évek terrortámadásai miatt az emberek a biztonság érzését keresik. A szavazók szívét ezért könnyen elnyerik azok, akik azt kiabálják, hogy “álljanak fel, tegyék az országot újra naggyá és szerezzék vissza az irányítást” – mondta Tusk. Hozzátette: csak azoknak van joguk kormányozni, akik akarnak és tudnak biztonságérzetet nyújtani az embereknek, megőrizve egyidejűleg a szabadságukat és jogaikat.

Kijelentette: semmiképpen nem szabad átengedni a biztonság és a rend ügyét azoknak a populistáknak, manipulátoroknak és autokratáknak, akik elhitetik az emberekkel, hogy a szabadság nem járhat kéz a kézben a biztonsággal, a határok és a területek védelme pedig a liberális demokráciával és a jogállamisággal.

“Az olyan értékeket, mint a polgári szabadságjogok, a jogállamiság és a tisztességes nyilvános viselkedés, nem fogjuk feláldozni a biztonság és a rend oltárán, mert erre nincs szükség” – hangoztatta. Figyelmeztetett: azok, akik ezt nem tudják elfogadni, “de facto ki lesznek zárva a pártcsaládból”.

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.