Curve kártya tudnivalók

A Transferwise és a Revolut mellett a legismertebb fintech cég a Curve, ezért arra gondoltam nekem is ki kell próbálni, hogy legyen saját tapasztalatom is róla.

Először nem nagyon értettem, mi is lenne a célja a Curve-nek. A Transferwise külföldi és magyar számlákat biztosít bankkártyával együtt, illetve viszonylag olcsón tudsz nemzetközi utalásokat végezni, a Revolut a kártyás fizetésekre és az ahhoz kapcsolódó pénzváltásokra épült rá. De vajon mi lenne a célja a Curve-nek?

A Curve ugyanis nem csinál mást, mint a saját kártyája mögé berakja a többi kártyádat és fizetésnél azok közül választhatsz, melyikkel akarsz fizetni. Nem tudtam rájönni, erre miért is van égető szüksége a világnak?

Valami értelmének kell lennie, úgyhogy megrendeltem egy kártyát, hogy kiderítsem. Ezt 5,5 euróm bánta, de mivel promó kóddal léptem be, így kaptam is mindjárt 5 fontot, tehát ingyen volt a kártya, ahogy minden más is. Ennyi pénzt megért. (Ha jót akarsz tenni magaddal és velem is, itt egy promókód, amit be kell írni az appba, amikor kérdezi: DZ7ZP7XN, mindketten öt fontot kapunk.)

Az appot letöltöd, ott tudsz kártyát is rendelni és a meglévő kártyáidat berakni a Curve kártya mögé, majd fizetés előtt kiválasztani, melyiket akarod használni. (Ha nem választasz, az utolsót használja újra.)

A Curve fő üzenete, hogy otthon hagyhatod a pénztárcádat, minden kártyád helyett ott a Curve kártya és a hozzá való app.

Ami nagyon tetszik, hogy az összes klubkártyát be lehet digitalizálni a Curve-be, így tényleg nem kell hordani magaddal a tucatnyi kártyát: Dechatlon, Ikea, Auchan, stb. A Simple app is tud ilyet, de abban nem ismerte fel a kártyámat a szkenner, itt soha nem volt ilyen gond, tényleg kiváltja a kártyákat a digitalizált verzió. Szinte az összes magyar vásárlói kártyát ismeri, még az olyan kevésbé jelentőseket is, mint egy Heavytools vásárlói kártya. De ha mégsem, akkor is tudod rögzíteni a vonalkód alapján.

A fizetésre használt kártyák váltogatásának akkor van értelme, ha különböző hitelkártyáid lennének, amik másra adnak visszatérítést. Nem tudom, mennyire jellemző az átlag magyar felhasználóra, hogy hat bankkártyával közlekedik és azokat tudatosan váltogatja fizetéskor a visszatérítések érdekében. Ha van ilyen ember, neki remek a Curve. Még egy olyan szolgáltatása is van, hogy 90 napig visszamenőleg tudod változtatni, melyik kártyát használtad. Mert később jössz rá, hogy a másik kártya erre több visszatérítést adott volna vagy már elérted abban a hónapban a visszatérítés maximumát arra a kártyára vagy bármi egyéb esetben utólag is meg tudod változtatni a múltat.

Apropó visszatérítés: három választott üzletben kapsz 1% visszatérítést. Az ingyenes verzióban csak 90 napig, a 10 eurós csomagban korlátlan ideig, a havi 15 eurós csomagban hat üzletet jelölhetsz meg. (Díjcsomagok)

Mivel az ingyenes verzióban a havi költési limit ezer euró és nem is tudod állítani, ezért meggazdagodni ebből nem fogsz, maximum havi 10 eurót nyerhetsz vele.

Ha már szóba került, ami nem tetszik, hogy nem tudom állítani a limiteket, bár a Revolutnál is csak a havi limitet tudom beállítani, de ott legalább ki tudom kapcsolni például a készpénzfelvételt vagy a mágnescsík használatát, itt még azt sem. Ha akarom, ha nem, lehet például vele készpénzt felvenni. és minden limit fix. Ez nagyon béna.

S mi van, ha kevés az ezer euró egy hónapra? Oké, gondolom a fizetős csomagoknál magasabbak az összeghatárok és ha elfogyott a keret, használhatom az eredeti kártyámat is Curve nélkül, de akkor is. (Ne felejtsd el, hogy a mögöttes kártyádnak is van egy limite, így akkor se tudsz fizetni, ha a mögöttes kártyán érted el a limitet.)

Szintén béna, hogy csak kódos belépés van az appba, nem ismeri az ujjlenyomatos belépést, ami azért telefonnál adná magát alapból. Nem a világ vége, de azért megcsinálhatnák ezt is. (Update: állítólag van ujjlenyomatra is lehetőség, én még nem találtam meg, hol lehetne bekapcsolni, de ettől még nyilván úgy van.)

Ami jó, hogy az árlista szerint belföldön havi 10 alkalommal ingyenes a készpénz-kivét, felette is csak fél font. Ha sokat veszel fel készpénzt, ez nagyon jól jöhet, már csak ezért megérheti a kártya.

A Curve is támogatja a külföldi kártyahasználatot, a Curve Blue 500 fontig havonta ingyenes pénzváltás külföldi használat során, utána 2% díj. Hétvégén itt is drágábban váltasz, úgy mint a Revolutnál. Pénzkivétel 200 fontig ingyenes külföldön, utána 2%, de minimum 2 font. A fekete kártyánál évi 15 ezer euró ez a határ és 400 font/hó a külföldi pénzkivételre. A legdrágább Metal kártyánál 60 ezer euró a limit és 600 font/hó. (Külföldnek a mögöttes kártyádtól eltérő devizájú ország számít és nem a földrajzilag másik ország. )

A Curve támogatja a hitelkártya-zsonglőrködést is, de az ingyenes és az olcsóbb csomagnál ennek 1,5% díja van, egyedül a legdrágább csomagnál van ingyen. Ha mondjuk a adódat akarod hitelkártyával befizetni, vagy az egyik hitelkártyádat akarod kifizetni a másikkal, van rá lehetőség. Persze értelme csak akkor van az olcsóbb csomagoknál, ha ennél több visszatérítést kapsz, de szerintem idehaza nem sok ilyen kártya maradt már.

A Curve Send hasonló a Revolut ugyanilyen szolgáltatásához, a Curve-vel rendelkező ismerőseidnek tudsz pénzt küldeni egy gombnyomásra.

Jó a költési analitika is az appban, látod, mire mennyit költöttél. S mivel minden kártyád mögötte van, így végre egy helyen is látod az összes költésedet. Végre nem három számláról kell összegereblyézni. Azt is megjelőlheted, melyik költésed volt céges, így azokat is külön látod.

Arra is jó a Curve, hogy ne húzzon le a bankod a társkártya díjával: a fizikai kártya az egyik embernél, Curve alá bevíve viszont a másik is tudja használni a kvázi ingyenes Curve kártyán keresztül.

A Curve támogatja illetve támogatná a telefonos NFC fizetést is az ApplePay, Google Pay és Samsung Pay-en keresztül. Sajnos a Google Pay és a Samsung Pay még nem elérhető itthon. Akinek a Google Pay alapból rajta van a telefonján, azok egy része tudja használni Curve-vel, a másik részének nem engedi a regisztrációt, így nem teljesen egyértelmű, hogy működik-e már.

Ha viszont működik, az azért jó, mert attól függetlenül, hogy a bankod leszerződött-e az Apple-lel vagy a Google-lel, bármilyen bankkártyát a Curve mögé téve és azt regisztrálva tudod használni a két szolgáltatást az eredeti bankodtól függetlenül.

Megéri-e a fizetős csomag? A fizetős csomagban van egész családra szóló worldwide utazási biztosítás, elég komoly összeggel, amit ráadásul az Axa kínál, ami egy jó nevű, nagy és komoly biztosító, a drágább csomagban még mobiltelefon, illetve bérautó kiegészítő biztosítás is van és a szokásos Worldwide Airport LoungeKey Access is. Akinek van ilyen utasbiztosítása, főleg ha már használnia is kellett, megoszthatná velünk a leírását és a tapasztalatait is.

Az 1%-os visszatérítésekből ha visszajön mondjuk 2 ezer forint havonta (Nekem a Lidl-Aldi-Auchan van beállítva és tényleg adogatja vissza a pénzt.), akkor már nem olyan nagy költség a 10 eurós havi díj.

A konkluzió? Bár lehet élni nélküle, de kínál annyit, hogy ha ingyen van (és most ingyen van), akkor megérheti kiváltani, bukni nem nagyon tudsz rajta. Persze amikor ilyen ingyen kártyáid vannak (Revolut, Trasferwise, Curve és társaik), azért arra vigyázz, hogy észre vedd, ha majd egyszer mondjuk 2 euró lesz a havi díja. Amiről biztos fogsz időben értesítést kapni, de biztos nem fogod elolvasni. 🙂

Ha tudsz még valami okosságot a Curve-vel kapcsolatban, miért éri meg még használni, vannak jó vagy rossz tapasztalataid, oszd meg a hozzászólásokban.

Share

The post Curve kártya tudnivalók first appeared on Kiszámoló – egy blog a pénzügyekről.

Hozzászólások lezárva.