Csúcstechnológiás mellények vehetik le a Nissan munkásainak válláról a terhet

A kitinvázra hasonlító mellények tesztelése a Nissan spanyolországi központjában zajlik. Az exoskeleton névre keresztelt szerkezetek a barcelonai Zona Franca gyártósorain jelenhetnek meg először.

Az eszközök közel 60 százalékkal csökkentik a gyártósoron a munkásokra nehezedő fizikai terhelést. Ezzel nemcsak a balesetek kockázatát csökkentik, de az alkalmazottak közérzetét is javítják.

A Katalán Autóipari Klaszter támogatja a projektet az Eurecat Technológiai Központtal, valamint a Katalán Politechnikai Egyetemmel egyaránt.

Átfogó tesztfolyamatok

A széleskörű tesztelési folyamat 2018 elején kezdődött – 5 különböző modell segítségével az alkalmazottak vállait, lábait és hátát támasztották meg, hogy minél könnyebben tudják mozgatni a járművek részeit. A 14 résztvevő visszajelzése alapján pedig kiválasztották azt a két verziót, amelyek a leghatékonyabban működnek. Ezt követően a két modellt további tesztfolyamatoknak vetették alá.

Kép: europe.nissannews.com

A kiválasztott mellények főleg a vállak terhelését csökkenti. A könnyű ötvözött anyagokból készült eszközök súlya 1,5-3 kilogramm.

Decemberben zárulhat a sikeres projekt

A Katalán Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Intézet már áttekintette az eddig elvégzett teszteket, a fejlesztési projekt 2019 végén zárulhat le. Ezt követően pedig a Zona Franca gyártósorain hamarosan alkalmazhatják az eszközöket.

[embedded content]

A Nissan csúcstechnológiás mellényei

 

Nyitókép: europe.nissannews.com

Forrás: autopro.hu

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.