Csipetnyi NSZK a Merkúr-autók tengerében – Opel Manta A (1972) veterán teszt – Origo

A legnagyobb tengeri rája nevét viselő modell korának egyik leglátványosabb Opelje volt, ráadásul megfizethető volt. Így közel félmillió talált gazdára a Ford Capri közvetlen vetélytársának szánt kupéból, amelynek egyik szép, ráadásul új kora óta magyarországi példányát 80 lóerős motorral és rali ihlette SR felszereltséggel próbáltunk ki.

Az Opel már a háború előtt is a General Motors tulajdona volt, formatervei is Amerikából érkeztek. Két nagyágyúra, George Gallionra és Chuck Jordanre, a Cadillac főstilisztája bízták az Opelek ruháit: első sorozatmunkájuk a GT volt, aztán ők (és embereik) alkották meg 1970-ben a Mantát is. A csak finoman amerikai stílusú karosszéria sokkal visszafogottabb lett, mint a Corvettet majmoló, bukólámpás GT, vagy az izomkupé-utánzat Commodore.

A csinos kerek külső visszapillantókat a későbbi évjáratokon szögletesekre cserélték. Galériához kattintson a képre!Forrás: Retro Mobil

18 év alatt két generáció, Ascona-alapokon

A Manta technikáján osztozott az ugyancsak 1970-es Ascona A limuzinnal: 60 lovas OHV 1,2-es, kétféle 1,6-os (1.6N 68 LE, és 1.6S 80 LE) , illetve 1,9-es, 90 lóerős motor vihette. Utóbbinak a Mantában volt egy 105 lovas befecskendezős változata is, a GT/E. Négyfokozatú kézi, vagy General Motors-féle háromfokozatú automata váltóval szerelték, futóműve is USA-szabvány: hátsókerék-hajtás, elöl független, hátul merevhidas.

Rövid a tengelytáv, az üléshelyzet mély. Divatos ruhája megbízható tömegtechnikát takarForrás: Retro Mobil

A Manta kiváló tuningalap volt, léteztek gyári kivitelek is, amelyek közül a legszelídebb az említett GT/E, a legvadabb pedig a brit Broadspeed által mindössze 33 példányban elkészített turbós Turbomanta 156 lóerővel. A belga Transeurop Engineering TE2800-asa a Commodore 2,8-as soros hatosával futott. 1975-ig tartott az A-típus, ekkor felváltotta a szögletesebb B, amely nagy téglalap lámpáival és sík felületeivel eltávolodott elődje eleganciájától.

A Manta A-ból 498 553 darab készült összesen, természetesen Magyarországra nem importálták – külszolgálatos szerzeményként, nyugati rokonok ajándékaként jött be néhányForrás: Retro Mobil

1979-ben a műanyag lökhárítók bevezetése is rontott a helyzeten. Újdonságként megjelent a háromajtós kivitel és az ötfokozatú Getrag kézi váltó, 1982-től pedig leváltották a teljes motorkínálatot, 1,3-as és 1,8-as és 2,0 literes érkezett helyettük. A Manta csak két generációt ért meg, 1988-ban a Calibra vette át a helyét. Három évvel később ugyanakkor egy tuningolt példány főszerepet kapott a kultikus Manta, Manta filmben.

Elöl terjedelmes a lábtér, hátul éppen elégForrás: Retro Mobil

Ritka kincs: újkora óta magyar rendszáma van

A kipróbált példány 1,6-os és SR (Sport Rallye) kivitel. Ez a Rallye csomag alapból sportos felniket, picivel (még) keményebb futóművet, elöl-hátul kanyarstabilizátort, fordulatszámmérőt, és a középkonzolon három kiegészítő műszert jelent. Az 1,6-oshoz felárért lehetett megrendelni azt a fekete motorháztetőt és oldalcsíkozást, ami az 1,9-eshez alapból járt. Egy Franciaországban dolgozó magyar vette újonnan 1972-ben, itthon helyezték először forgalomba.

Németesen egyszerű és praktikus a pult, a kormányküllők keveset takarnakForrás: Retro Mobil

Aztán 1997-ben Sáfár József elindult kisebbik fiával Budapestre a gyereknek egy Fiat 600-ast venni. Nem jutottak el odáig, mert Pest határában egy használtautó-kereskedésben meglátták az Opelt. Azonnal meg is vették, kiváló állapotban volt, műszakilag a mai napig sem kellett hozzányúlni, kivéve egy fékgenerált, rögtön a vétel után.

A CIH-motorsorozatot az Opel egészen 1998-ig használtaForrás: Retro Mobil

A sok év alatt keveset futott, ma is csak 152 000 km van benne, de a negyedik fokozat szinkronja mostanra elkopott. Valamikor az ezredforduló táján javítani kellett a sárvédő íveket, és ekkor újra is fényezték az Opelt. Nincs oldtimer azonosítója, de a B kezdőbetűs rendszám is érdekessé teszi, hiszen ékesen bizonyítja, hogy az Opel már az 1990-1992-es átrendszámozás idején is Magyarországon volt.

326 literes a csomagtér, fedele kulccsal nyitható. A padló alatti benzintartály 46 literesForrás: Retro Mobil

80 lóerővel is kifejezetten szórakoztató

Rendhagyó a műszerfal kialakítása, a vezető előtti rész előre, a többi hátrafelé dől. Az órák szépek és jól olvashatók, de a műfa-berakás elüt az összképtől, bár a hetvenes évek divatját hordozza. Az ülések kényelmesek és jól beállíthatók, igaz, minimális az oldaltartásuk és fejtámlájuk sincsen. Nem valódi sportkocsi a Manta, inkább stílusos kupé a maga műfajában jó helykínálattal. Motorja nyugodtan jár, és nagyobb sebességnél is csendes, mert a negyedik fokozat hosszú.

A Rallye-ba extraként töltésműszert, olajhőmérőt és órát is szereltek (utóbbi alapból a fordulatszámmérő helyén volt)Forrás: Retro Mobil

Az állórajtos 100 km/h-s sprint 13-14 másodperc körüli szintideje a maga korában kifejezetten jónak számított, a hosszú, hajlított váltókarral könnyű kapcsolgatni, a harmadik akár fokozat 120-ig is kihúzatható. A Rallye futóműve kemény és a legkisebb úthibákat is közvetíti, cserébe kiváló az úttartás. Kanyarban alig dől, de túlkormányzott lehet, a fogasléces kormánymű holtjátéka minimális. A rásegítős fék pontosan adagolható és erős – érződik, hogy e kupét hétköznapi használatra szánták.

A gyenge fényszórókat a későbbi kiadásokon halogénre váltották. Hadüzenet volt ez a modell a Ford Capri ellenForrás: Retro Mobil

Műszaki adatok – Opel Manta A 1.6SR (1972)

Motor: soros négyhengeres, OHC-vezérlésű benzinmotor, elöl hosszában beépítve. Hengerűrtartalom: 1584 cm3. Furat x löket: 85,0 x 69,8 mm. Kompresszió: 9,5:1. Teljesítmény: 80 LE, 5200/perc fordulaton. Nyomaték: 118 Nm, 3800/perc fordulaton.

Erőátvitel: négyfokozatú kézi váltó, hátsókerék-hajtás.

Felfüggesztés: elöl kettős keresztlengőkaros, tekercsrugókkal és hidraulikus lengéscsillapítókkal, hátul merevtengelyes, tekercsrugós, hidraulikus lengéscsillapítókkal. Elöl tárcsa-, hátul dobfékek, kétkörös, rásegítős fékrendszer.

Felépítmény: kétajtós, négyüléses önhordó acélkarosszéria. Hosszúság x szélesség x magasság: 4343 x 1632 x 1360 mm. Tengelytáv: 2430 mm. Csomagtartó: 326 l. Tank: 46 l. Saját tömeg: 970 kg.

Végsebesség: 163 km/h.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Még több olvasnivaló a Retro Mobil decemberi számában: 

Forrás: google

Hozzászólások lezárva.