Csigás kitűzővel és szándékos késéssel tüntettek az utasok a MÁV ellen

A tüntetésre okot adó problémák a MÁV körül voltak bőven a közelmúltban – rendre elromló automaták, személyzethiány miatt korábban bezáró jegypénztárak és el nem induló vonatok, illetve rendszeres késések a két legforgalmasabb elővárosi vasútvonalon – leginkább ezek vezettek oda, hogy az utasoknak elegük lett, és egy már több mint 10 ezer tagot számláló Facebook-csoportba tömörültek, petíciót írtak, és most tüntetést is szerveztek.

Az eseményen a Mátészalkaleaks híres, vonatot lefutó csigajelmezes aktivistája is jelen volt, fotózkodni is lehetett vele, illetve adományért cserébe csigás kitűzőt is lehetett szerezni.

©

 Az eseményt 17 órára hirdették meg a Facebookon, de azt “a MÁV iránti szolidaritásból” 1 órás késéssel kezdték, ahogy este 6 óra lett, a Keleti pályaudvar bejárata előtt felállított színpadon Gyöngyösi Máté, a Közlekedő Tömeg elnökségi tagja jelent meg, és jelezte, hogy

a kiírás szerint a MÁV-val való szolidaritás kegyében egy órás késéssel kezdünk, de ehhez képest még extra 5 percet késünk technikai okokból, emiatt elnézést kérünk. 

Az esemény kezdetekor a téren mintegy 100 ember gyülekezhetett, ami mintegy 2-300 fősre nőhetett a rendezvény során. Az is kiderült, hogy a jelenlevők döntő többsége a két problémás vasútvonal, a Buadpest-Vác-Szob és a Budapest-Cegléd-Szolnok vonal utasai közül kerültek ki.

©

A Mátészsalkaleaks csoport pedig azért jött fel Budapestre, hogy eljuttassa követeléseit, miszerint szeretnék visszaállítani az eredeti, 80 km/órás sebességet a Mátészalka-Debecen vasútvonalon – jelenleg ennél jóval lassabban járnak itt a vonatok.

©

 Az első felszólaló az utazóközönség nevében Kovács Mónika volt, aki azt mondta:

Rendszeresen megesik, hogy a hangosbemondó 5 perc késést mond be, de te látod az “Elegem van a MÁV-ból” Facebook-csoportban, hogy a vonat még el sem indult a végállomásról, tehát lesz az legalább 30 perc is.

Kovács Mónika arról is beszélt, örülnek a sokat emlegetett emeletes vonatok érkezésének, de ettől még nem lesznek tisztábbak a vonatok, nem lesz jobb a pálya, sem az utastájékoztatás színvonala.

Az eseményt Gyöngyösi Máté, a Közlekedő Tömeg elnökségi tagjának felszólalása zárta, ő arról beszélt, hogy

eddig még sohasem volt ilyen Magyarországon, hogy nem dolgozók vagy szakszervezetek tüntettek a MÁV ellen, hanem maguk az utasok.

Gyöngyösi azt is elmondta, kisgyerek kora óta érdekli a vasút, és már fiatalkorában dolgozott a MÁV-nál, de elege lett abból, hogy ebben a szervezetben belülről nem lehet tenni semmit a fejlődésért, nem akart egy ilyen céget képviselni.

©

A tüntetés résztvevői 5+1 pontos követelést is megfogalmaztak, ezek az alábbiak voltak:

  • XXI. századi utastájékoztatást.
  • Tisztaságot.
  • Legyen több jegypénztáros, több működő automata.
  • Legyen megfelelő karbantartás.
  • Legyenek minőségellenőrzések.
  • Fizessen a MÁV kártérítést minden 15 percnél többet késő elővárosi vasút utasának.

A tüntetők továbbá reagáltak Loppert Dániel, a MÁV kommunikációs igazgatójának szavaira, miszerint “a tütetők csak október 13-áig lesznek tüntetők, utána ismét utasok lesznek”. Gyöngyösi erre azt mondta,

hogy lássák, hogy ez nem így van, megígérjük, hogy ha a MÁV két hónapon belül nem teljesíti a követeléseinket, akkor újabb tüntetést szervezünk.

Hozzászólások lezárva.