Csapatépítés adózása

Mielőtt az adózásra térnénk fontosnak tartom tisztázni mit is jelenthet a csapatépítés. Olyan programokat a munkavállalók részére, melyekkel többek között növelhető a munkavállalók lojalitása, segíthető a bizalom megteremtése, a kommunikációs képesség fejlesztése, a csapatmunka előmozdítása, a hatékony időgazdálkodás kialakítása, a stressz csökkentése. Munkám során számos programban volt részem. Voltak olyanok amikor a szórakozásé, a minél különlegesebb élményeké volt a főszerep, de olyanok is akadtak, amikor jótékonykodással egybekötött program erősítette a csapatmunkát, vagy a képességek, szakmai kompetenciáik fejlesztésére használtuk fel a rendelkezésre álló pénzügyi keretet.

Mielőtt egy csapatépítő program szervezésébe belevágunk nem árt tisztában lenni azzal, hogy melyek azok a kiadások, amelyek adófizetés nélkül költségként, ráfordításként elszámolhatók. A rendelkezésre álló keretösszeg felhasználásakor fontos számításba venni milyen programok után kinek és mennyi adókötelezettsége keletkezik.

A csapatépítéssel összefüggésben felmerülő juttatások, amelyben a munkavállalók egy ilyen eseményen részesülnek, külön nevesítve nem találhatók meg a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvényben (szja-törvény), azonban az egyes fogalmak segítenek annak eldöntésében, hogy egy ilyen rendezvénynél milyen szempontokat kell mérlegelni.

Ezek a hivatali, üzleti utazás és a reprezentáció. Mindkét esetben kimondja a jogalkotó, hogy nem alkalmazhatók a speciális szabályok abban az esetben, ha a dokumentumok és körülmények (szervezés, reklám, hirdetés, útvonal, úti cél, tartózkodási idő, a tényleges szakmai és szabadidőprogram aránya stb.) valós tartalma alapján, akár közvetve is megállapítható, hogy az utazás csak látszólagosan hivatali, üzleti, illetve a rendeltetésszerű joggyakorlás sérelme akár közvetve is megállapítható.

Ennek megfelelően a csapatépítés két típusát különböztethetjük meg adózási szempontból.

♦ Oktatás: mely nem iskolai rendszerű képzésnek felel meg, amely alatt a dolgozók pl. tematikus továbbképzésben részesülnek, így a mindennapi munkavégzés feltételeihez szükséges ismeretanyag megszerzésére irányul, még akkor is, ha ez a tréning esetleg játékos elemekkel segíti az egyes kompetenciák fejlesztését.
♦ Szórakozás: mely alapvetően egy olyan rendezvény, amely vendéglátásra, szabadidős programra irányul.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a csapatépítéssel összefüggésben felmerülő kiadásokat hogyan csoportosíthatjuk, és milyen programok után kinek és mennyi adófizetési kötelezettsége keletkezik!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Előfizetési csomagajánlataink:

Hozzászólások lezárva.