Családi házakba menekülnek a járvány elől a magyarok?

Megfontoltabbak lettek az eladók az ingatlanpiacon, ezért érezhetően lassult a lakások eladásának forgási sebessége, mutatta ki az Otthon Centrum piaci elemzése.

<!–

<!– Piacesprofit_468/500×60/200_cikk_normal_content_1

activateBanner(‘Piacesprofit_cikk_normal_content_1’);

–>

A leggyorsabban még mindig a paneleket lehet értékesíteni, de ehhez már 35 százalékkal hosszabb időre van szükség a két évvel ezelőtti csúcshoz képest. A családi házak piacán azonban nincs lassulás, sőt: Pest megyében, jellemzően a fővárosi agglomerációban az elmúlt tíz évben soha nem lehetett ilyen gyorsan értékesíteni ingatlant.

Nincs szélsőséges kilengés, de azért igenis érzékelhető változás állt be az ingatlanpiacon a koronavírus uralta hónapokban: a járvány hatással volt az árakra, és a tranzakciószámokra, ami az értékesítési idő növekedését idézte elő. Az Otthon Centrum közreműködésével értékesített ingatlanok forgási sebessége a legnépszerűbb lakástípus, a panelek esetében is lassult, összegezte a cég legfrissebb tanulmányának megállapításait Soóki-Tóth Gábor. Az elemzési vezető elmondta: a tendencia elsősorban a nagyobb városokra érvényes, a fővárosi agglomeráció településeit és a családi házak piacát kevésbé fogta meg a vírus.

Fizetik - Kép: Pixabay

Fizetik – Kép: Pixabay

Bár még mindig panellakást lehet a leggyorsabban eladni, az értékesítési idő nőtt a tavalyi évben, és már megközelítette a téglalakások eladásához szükséges intervallumot. Az átlag 93 nap, ez azt jelenti, hogy 24 nappal hosszabb ideig van a piacon az ingatlan a sikeres tranzakcióig, ami 2019-ben tapasztalt 69 naphoz képest nagyjából 35 százalékkal hosszabb idő. De nem csak az értékesítési idő nőtt a panellakásoknál, hanem a különbség is a településtípusok között. Az olló jelentősen szétnyílt, hiszen a belvárosban csak 76 nap szükséges a tulajdonoscseréhez, amely még alacsonyabb is a 2019-es értéknél. Budán és a régió központokban már 85 napot kellett várni a megfelelő vevő érkezéséig. A kisebb megyei jogú városokban 105 nap, Pest megyében 112 nap, míg a kisebb városokban négy hónap, a kis településeken átlagosan 135 nap ez az érték. Az eladási idő a Belvárostól eltekintve mindenhol legalább 30 százalékkal nőtt 2019-hez képest.

Hozzászólások lezárva.