Chiphiány miatt bezárta németországi gyárát a Ford

A Ford egyik szóvivője a CNN amerikai hírtelevízió beszámolója szerint úgy fogalmazott, szoros figyelemmel kísérik a helyzetet, és kiigazítják a gyártási ütemterveket, hogy minimalizálják a munkavállalókra, a beszállítókra, a vevőkre és a kereskedőkre gyakorolt hatást Európa szerte. Hozzátette, hogy a vállalat jelenleg nem tervez hasonló lépést más európai létesítményeiben.

Az indiai Csennai városban működő gyár január 14-én állt le három napra a tamil újév kezdetét jelző hindu ünnep (pongal) miatt. Itt egy héttel, január 24-ig hosszabbította meg a Ford a gyártás szüneteltetését.

A globálisan tapasztalható chiphiány miatt a Ford a múlt héten kénytelen volt felfüggeszteni a termelést a Kentucky államban lévő Lousville városban is a városi terepjárókat gyártó üzemében.

Több autógyártó, köztük a Volkswagen, a Daimler, a Fiat Chrysler, a Toyota, a Nissan és a Honda már figyelmeztetett a közelmúltban, hogy problémákat okozhat a gyártásban, hogy hiány alakult ki a számos alkalmazásban, például a vezetést segítő rendszerekhez vagy éppen a navigációs vezérléshez használt chipekből.

Rövidített munkaidő jön az Audinál

Az Audi német luxusautó-gyártó már bejelentette, hogy tízezer munkavállaló esetében rövidített munkaidőt rendelt el az elektronikai alkatrészek hiánya miatt. Az intézkedés alapvetően németországi és mexikói gyárakat érint.

Az autóipar elektronikai alkatrészeinek ellátásában azért jelentkeznek fennakadások, mert a chipgyártó vállalatok egy része a koronavírus-válság alatt tavaly bekövetkezett autóipari leállások miatt átállt a szórakoztató elektronikai alkatrészek gyártására. Az ismét lendületbe jött autóipari termelés viszont emiatt kifogyott az alkatrészekből.

Forrás: autopro.hu

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.