Brit nyugdíjasok Spanyolországban: A spanyol kormány többet tett értünk, mint a brit

Brit állampolgárok tucatjai vonultak utcára a Spanyolország déli részén található Malagában, hogy jelezzék: aggasztja őket bizonytalan helyzetük, ahogy az Egyesült Királyság várhatóan hamarosan kilép az Európai Unióból.

Körülbelül 300 ezer brit él Spanyolországban, a kontinentális Európában élő britek negyede Spanyolországban és Portugáliában él – emlékeztet cikkében a Reuters.

“Úgy érezzük, elfelejtettek minket itt Spanyolországban. Sok itt a nyugdíjas – ők egyik napról a másikra el fogják veszíteni a társadalombiztosítási státuszukat például?” – tette fel a kérdést Michael Soffe, egy 61 éve süzletember. Spanyolország nagyon népszerű letelepedési célpont a brit nyugdíjasok körében: az országban élő britek harmada 65 évnél idősebb. A brit állampolgárok jelenleg minden további nélkül igénybe vehetik a spanyol állami szolgáltatásokat, mivel mindkét ország tagja az Európai Uniónak. Viszont ha az Egyesült Királyság kilép az EU-ból (főleg, ha ez egyik napról a másikra, megegyezés nélkül történik, amire jelenleg jó esély van), a brit állampolgárok megszűnnek uniós állampolgároknak lenni. Pedro Sanchez miniszterelnök azt ígérte, meg fogja védeni a britek jogait, azonban novemberben választások lesznek Spayolországban.

A demonstráció egyik résztvevője szerint a spanyolr kormány többet tesz értük, mint a brit.

Stephen Barclay brit brexit-miniszter egyébként nemrég Spanyolországban járt, ahol a spanyol kormány tagjai mellett az országban élő britek képviselőivel is találkozott.

Hozzászólások lezárva.