Brexit: óriási botrány robbanhat ki, a kormány is érintett

Nigel Farage, a Brexit Párt vezetője a hét elején jelentette be, hogy pártja nem állít önálló jelölteket a jövő havi választáson abban a 317 választókerületben, amelyben a Konzervatív Párt a 2017-ben tartott előző választáson győzött.

A Brexit Párt indul viszont a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt által 2017-ben elnyert összes választókerületben.

A Konzervatív Párt nem titkoltan igyekszik rábírni Farage-t arra, hogy a Brexit Párt a Labour által 2017-ben kis többséggel elnyert – vagyis a konzervatívok által könnyebben visszaszerezhető – választókerületekben is lépjen vissza.

Nigel Farage a Twitter portálon e héten közzétett videoüzenetében közölte, hogy ennek érdekében neki személyesen nemesi címmel járó tagságot ígértek a brit parlament felső kamarájában, a Lordok Házában, és amikor ő ezt visszautasította, a Brexit Párt más vezető tisztségviselőit keresték meg hasonló ajánlatokkal, amelyek között kormányzati állások is szerepeltek.

Ann Widdecombe volt konzervatív párti kabinettag, aki jelenleg Farage helyettesének számít a Brexit Pártban és a párt egyik képviselőjelöltje, közölte: “eskü alatt” is kész tanúsítani, hogy szerepet ajánlottak neki a brit EU-tagság megszűnéséről folyó tárgyalások következő szakaszában.

Boris Johnson miniszterelnök a BBC-nek nyilatkozva mindezt képtelenségnek nevezte és határozottan tagadta.

Lord Charles Falconer volt munkáspárti igazságügyi miniszter és lordkancellár azonban – aki ez utóbbi minőségében egykor az angol-walesi bírói kar vezetője volt – szombaton levelet intézett a Scotland Yard főparancsnokához, Cressida Dickhez és Max Hillhez, az angol-walesi ügyészi hivatal igazgatójához az ügy sürgős kivizsgálását kérve.

Lord Falconer szerint a Brexit Párt vezető tisztviselői részéről elhangzott állítások súlyos kérdéseket vetnek fel a decemberi parlamenti választások integritásával kapcsolatban, és felmerül a kérdés, hogy a Konzervatív Párt kampányközpontja, illetve a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal egyes illetékesei nem sértették-e meg a népképviseleti választásokról szóló törvényt.

A volt magas rangú munkáspárti kabinettag kivételesen súlyosnak minősítette a Brexit Párt állításait, amelyek levele szerint teljes körű vizsgálatot indokolnak az ügyészség és a Scotland Yard részéről.

A Scotland Yard szombati közleményében megerősítette, hogy bejelentéseket kapott választási csalás és a decemberi választáshoz kötődő szabálytalanságok gyanújáról, és szakosított ügyosztálya vizsgálatot kezdett.

A közlemény szerint ugyanakkor a rendőrség egyéni képviselőjelölteket érintő konkrét ügyekhez nem fűz külön kommentárt.

(Címlapkép: Nigel Farage, a legradikálisabb EU-ellenes brit politikai erő, a Brexit Párt alapító vezetője felszólal a párt kampányrendezvényén Workingtonban 2019. november 6-án. Nagy-Britanniában december 12-én tartanak előrehozott parlamenti választást. MTI/EPA/Peter Powell)

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.