Brexit : Írország és az EU nem mond le az északír jegyzőkönyvről

“Nem lesz drámai változás” – nyilatkozta a BBC ulsteri tudósítójának Írország külügyminisztere. Simon Coveney hangsúlyozta, hogy nem megszüntetni akarják az északír jegyzőkönyvet, hanem azt szeretnék elérni, hogy az hatékonyan működjön. Előzőleg az északír parlament képviselője, Arlene Foster – aki egyben főminiszter is – javasolta azt a brit miniszterelnöknek, illetve Írországnak és az Európai Uniónak, hogy tépjék össze az északír jegyzőkönyvet, és találjanak ki valami mást, mert a jelenlegi rendszer nem működik.

“Gyermekbetegség” – mondta erre Boris Johnson miniszterelnök, de Észak-Írországban ezen feldühödtek, mert az élelmiszer-áruházak polcai gyakran üresen maradnak, miközben a dublini kikötőben az áruszállító hajók várakoznak a vámvizsgálatra, amely végtelenül elhúzódik. A szárazföldi határ ugyanis átjárható, így a vámellenőrzés a kikötőkre hárul a Brexit-megállapodásban Észak-Írországgal kapcsolatban elfogadott rend szerint.

Brüsszel teljes mértékben az írek mellett áll, hiszen a nehezen kialkudott egyezmény egyik fontos részletéről van szó. Maros Sefcovic uniós biztos, az Európai Bizottság alelnöke kijelentette: “Nagy-Britannia és az Európai Unió kötelezettséget vállalt, ezért mi az északír jegyzőkönyv előírásainak a teljesítését várjuk el.”

Maros Sefcovic a Twitteren közölte, hogy kapcsolatban áll Michael Gove-val, aki az uniós ügyek brit minisztere, az északír főminiszter helyettesével, Michelle O’Neill-lel, illetve Arlene Fosterrel. Sefcovic és Gove a jövő héten találkoznak – írja a The Guardian, amely úgy értesült, az érintett felek létrehoznak egy bizottságot, amely enyhítene az áldatlan helyzeten, amely Észak-Írországban kialakult azt követően, hogy Nagy-Britannia január elsejével kilépett az Európai Unióból.

Hozzászólások lezárva.