Brexit: az EU főtárgyalója elégedetlen az új brit javaslatokkal

A francia politikus Heiko Maas német külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után kijelentette, hogy London új javaslata nem nyújt kellő alapot a megállapodáshoz arról, hogy miként kerüljék el a fizikai ellenőrzést a Brexit utáni egyetlen szárazföldi vámhatáron, az EU-hoz tartozó Írország és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország közötti határon.

Mint mondta, nehéz elképzelni, hogy a jelenlegi brit felfogás alapján miként lehetne jogilag működőképes megoldást találni, amely megfelel a kérdésről a kiválási szerződésben rögzített úgynevezett tartalékmegoldás (backstop) valamennyi céljának.

Az EU továbbra is nyitott a tárgyalásokra, de “a brit térfélen pattog a labda”, Londonnak kell megoldást találni a backstop körüli gondokra – mondta az Európai Bizottság főtárgyalója. Hasonlóan fogalmazott Heiko Maas is, a német diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy az új brit javaslatokból nem bontakozik ki jogilag kifogástalan és a gyakorlatban megvalósítható megoldás.

A brit kormány múlt héten nyújtott be írásbeli javaslatokat az EU és az Egyesült Királyság között megkötött, de nem ratifikált kiválási szerződés módosítására. London szerint a javaslatok esélyt kínálnak egy olyan új megállapodásra a Brexit feltételrendszeréről, amelyben nem szerepel a backstop.

A backstop-mechanizmus alapján az Egyesült Királyság egésze vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, ha – illetve amíg – nem sikerül olyan kétoldalú kereskedelmi megállapodásra jutni, amely önmagában feleslegessé tenné a tartalékmegoldás alkalmazását. Emellett Észak-Írországban érvényben maradnának az EU egységes belső piacának egyes szabályai is.

Az Európai Bizottság álláspontja szerint az EU egységes belső piacának és vámuniójának integritása miatt szükséges ez a megoldás, mivel a 499 kilométeres ír-északír határ lesz a Brexit után az Európai Unió és az Egyesült Királyság egyetlen szárazföldi vámhatára.

London mereven elveti a backstop-záradékot, és alternatív megoldásokat kíván, arra hivatkozva, hogy az EU a backstop révén a Brexit után is ellenőrzést gyakorolhat az Egyesült Királyság felett.

Címlapkép forrása: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.