Brexit a gyakorlatban: üres polcok az északír szupermarketekben

Csapdában az ír sziget – írja a Forbes, amely beszámol arról, hogy a papírmunka nagyon megnőtt és szörnyen lassítja az áruforgalmat. A Brexit-egyezmény szerint ugyanis Észak-Írország és Írország között továbbra sincsen vámhatár, noha az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból. A tengeren viszont van. Így aztán a vámosoknak bőven akad munkájuk, melyet annál is lassabban tudnak ellátni, mivel sok köztük az újonc, akiket lóhalálában toboroztak.

Január elsejétől viszont minden unión kívüli áruról szabályos vámnyilatkozat kell, és egy másik okmány, amely igazolja, hogy a szóban forgó termék megfelel az EU biztonsági előírásainak.

Az élelmiszerek esetében ez utóbbi hosszas vizsgálatot igényelhet: képzett állatorvosoknak kell igazolniuk, hogy az áru behozatala nem jelent problémát az uniós fogyasztók számára. Ha tehát Angliából Dublinon keresztül szállítják az élelmiszert Észak-Írországba, akkor a dublini kikötőben minden szükséges okmányt ki kell állítani.

Gyermekbetegség

– nyilatkozta Boris Johnson brit miniszterelnök. A nagy áruházláncok nem így látják: a Tesco, a Sainsbury’s, az Asda és a többiek levélben szólították fel Nagy-Britannia kormányfőjét: csináljon már valamit, mert különben tartósan üresek maradhatnak az élelmiszerpolcok a szupermarketekben Észak-Írországban. A levélben rámutatnak arra, hogy április elsejétől még rosszabb lehet a helyzet, mert akkor lejár a türelmi idő, és szigorúbban vizsgálják az élelmiszereket a vámhatáron. Fennáll a veszély, hogy az élelmiszer hiánya tartós lesz. A várható következmény: sok bolt becsukhat, a többiek pedig emelik az árakat.

Az ír sziget gazdaságilag egyesült

Amíg az Egyesült Királyság az EU tagja volt, korábban soha nem látott gazdasági egység jött létre a zöld szigeten. Ezért sem lehetett visszaállítani a szárazföldi határt. A kilépés árát elsősorban Észak-Írország fizeti meg. Az országrészt irányító párt, a DUP ezért nem lát a dühtől: “A Brexit-egyezményhez kapcsolt ír jegyzőkönyv lerombolta a kereskedelmet Észak-Írországban. Megáll az ész, hogy ezt gyermekbetegségnek nevezi Boris Johnson miniszterelnök” – harsogta Ian Paisley Jr. a parlamentben. A pártja azért lobbizik, hogy léptessék életbe a 16-os paragrafust. Ez kimondja, hogy az Egyesült Királyság egyoldalú lépéseket tehet abban az esetben, ha a jegyzőkönyv következtében “komoly gazdasági társadalmi vagy környezetvédelmi károk” keletkeznek. London szerint ennek még nincs itt az ideje.

Hozzászólások lezárva.