Bővíti a duális szakképzést a Knorr-Bremse Budapest

Veres László (képünkön jobbról a második), a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Fékrendszerek Kft ügyvezető igazgatója az aláírás alkalmával azt mondta, a vállalati versenyképesség és a munkavállalók munkaerőpiaci esélye is nagy mértékben függ attól, hogy az adott vállalat képes-e érvényes tudással bíró szakembereket vonzani, képezni és megtartani. A duális képzés nagy előnye sok más tényező mellett, hogy a szakirányt elvégezve az illető fiatal már nem pályakezdő, hiszen releváns piaci tudás birtokába kerül. Mint mondta, reméli, a képzés bővítésével sikerül meggyőzni a szülőket is, hogy a szaktudás előnyt ad a munkaerőpiacon. 

Dinamikusan fejlődő szakképzés

A budapesti Helsinki úton található Knorr-Bremse gyártóbázis tanműhelyét 2017-ben adták át, öt szakma kitanulásának biztosít lehetőséget. A vállalat a tanműhely megnyitása óta együttműködik az BGSZC Eötvös Loránd, illetve a Szily Kálmán Szakgimnáziumával és Szakközépiskolájával. 

Kucsák László (képünkön középen), a Nemzeti Szakképzési és felnőttképzési Hivatal elnöke, a szakképzési rendszer fejlesztéséért felelős miniszteri biztos az aláírás alkalmával azt mondta, a szakképzés dinamikusan fejlődő rendszer, ahova egyaránt kell a szakmában elsajátított rutin és az innovatív készség is. Az Ipar 4.0 kihívásaira a  kormány válasza a Szakképzés 4.0 megalkotása. Az új szakképzési rendszer valódi partnere az iparvállalatoknak, mivel keresletvezérelt duális modellt épít ki. A miniszteri biztos egyébiránt példaértékűnek nevezte a Knorr-Bremsével meglévő kapcsolatot.

Mérőlaborok és oktatási eszközök

A Knorr-Bremse tanműhelyében több, oktatási célra beszerzett esztergapad, CNC megmunkáló központ, valamint 3D nyomtató, mérőasztal és egyéb oktatóeszközök találhatók, mindez kiegészülve egy számítástechnikai, egy elektronikai és egy pneumatikai és hidraulikai mérőlaborral, valamint egy olyan tanteremmel, ahol gépipari alapismereteket tanítanak. 

Forrás: autopro.hu

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.