Börtönre ítélte az orosz bíróság Alekszej Navalnijt, Vlagyimi Putyin legfőbb politikai ellenfelét

A bíróság az ítéletet a felfüggesztett büntetés feltételeinek megszegésével indokolta, azzal, hogy Navalnij több alkalommal nem jelentkezett az előírt időpontban a felügyelő hatóságnál. A szabadságvesztésbe beszámít majd az a majdnem teljes év, amelyet a politikus házi őrizetben töltött.

Ez egyben azt is jelenti, hogy Putyin legfőbb politikai ellenlábasának 2,5 évre kell börtönbe vonulni.

A bíróság épülete környékén a nap folyamán több mint 300 embert vettek őrizetbe. Ez a szám töredéke annak, mint ahány szimpatizánsát az utóbbi napokban őrizetbe vették az orosz ellenzéki politikusnak.

A mostani ítélet egyben azt is jelenti, hogy hiába követelte felmentését és azonnali szabadon bocsátását Alekszej Navalnij a mostani tárgyalásán. Érvelésében Navalnij rámutatott, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) az ügyében nem állapított meg bűncselekményt, és törvényellenesnek nevezte az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálatnak (FSZIN) a felfüggesztett börtönbüntetésének letöltendőre változtatását szorgalmazó keresetét.

Ellenem olyan ügyben folyik bírósági eljárás, amelyben ténylegesen ártatlannak mondtak ki. Emlékeztetek arra, hogy az Yves Rocher-ügy minden oroszországi fázisán átjutva az EJEB-hez fordultam, a strasbourgi bíróság pedig a tetteimben nem látott bűncselekményt. Oroszország közvetve elismerte ezt az ítéletet azzal, hogy kártérítést fizetett ki a számomra

– mondta.

Navalnij a tárgyaláson az augusztusi kómába kerülésével kapcsolatban, amely nyugati laboratóriumok egybehangzó szakvéleménye szerint mérgezés miatt történt, ismételten azt állította, hogy sikerült bebizonyítani: éppen Putyin követte el ezt a gyilkossági kísérletet, mert számára ez a küzdelem egyetlen eszköze.

Amerika máris követeli Navalnij szabadon bocsátását

Az ítélet kihirdetése után azonnak megszólalt Anthony Blinken amerikai külügyminiszter, aki kijelentette:

Az Egyesült Államokat mélységes aggodalommal tölti el, hogy Oroszországban több mint két évi börtönre ítélték Alekszej Navalnijt.

Egyben az ellenzéki politikus azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követelte.

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.