Borongós hangulatban indul a hét a tőzsdéken

  • Múlt pénteken eséssel zárták a napot az amerikai tőzsdék, még Joe Biden nyilvánosságra hozott élénkítő csomagja sem fordította meg az Európából érkező rossz hangulatot az amerikai részvénypiacokon. A Dow Jones index 0,6 százalékkal, az S&P 500 index 0,7 százalékkal esett, a technológiai papírokat tömörítő Nasdaq indexe pedig 0,9 százalékkal mérséklődött. Az amerikai tőzsdék legközelebb csak kedden nyitnak ki, hiszen ma ünneplik az Egyesült Államokban a Martin Luther King Day-t.
  • Hétfőn vegyes képet mutattak az ázsiai tőzsdék, a sanghaji és a hongkongi börze 1, illetve 0,9 százalékkal került feljebb azt követően, hogy a friss adatok szerint a kínai gazdaság 2,3 százalékkal növekedett 2020-ban, miután a koronavírus-járvány belföldi megfékezését követően az ország gazdasága gyorsuló ütemben állt helyre az első negyedévben regisztrált visszaesésből. Ezzel szemben Ázsia más részein borongós hangulat uralkodott, a japán Nikkei 1 százalékot esett, míg a dél-koreai Kospi 2,3 százalékkal került lejjebb, a szingapúri tőzsde pedig 0,7 százalékot gyengült.
  • A határidős amerikai indexek mérsékelt gyengülést mutatnak, a határidős DAX 0,4 százalékos mínuszt vetít előre a hétfői piacnyitásra.
  • Hétfőn Magyarországon csak az MNB fx-tenderére és a nemzetközi tartalékok decemberi alakulására kell figyelnünk. Külföldön már a hét eleje is mozgalmasabb: Kína tette közzé a negyedik negyedéves GDP-adatot, az elemzők 6,1 százalékos növekedést várnak éves szemléleten az előző negyedév 4,9%-os növekedéséhez képest, ezzel szemben a tényadat a várakozásokat meghaladva, 6,5 százalék lett.
  • Az olaj árfolyama ma mérsékelt elmozdulást mutat a márciusi határidős WTI 0,3 százalékos emelkedést követően 52,3 dollárnál jár. Az arany árfolyama is emelkedik ma reggel, a sárga nemesfém jegyezése 0,6 százalékos emelkedést követően 1839,1 dollárnál jár.
  • A forint ismét 360 fölött kezdi a hetet az euróval szemben, jelenleg 360,2 forintot kell adni egy euróért, a dollárral szemben pedig a 298,3 forintos szinten állnak a jegyzések.

Címlapkép: Frank Rumpenhorst/picture alliance via Getty Images

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.