Bonyolultabb a helyzet annál, hogy csak az ipar és a közlekedés felelős a légszennyezettségért

A szennyezett levegő több forrását figyelmen kívül hagyjuk, és olyan területeket teszünk meg a légszennyezettség elsődleges felelőseiként, amelyek egyébként kontroll alatt állnak – figyelmeztet egy új tanulmány, amelyet a Guardian ismertet. 

A tudósok arra akarták felhívni a figyelmet, hogy a szabályozásoknál tévútra viheti a döntéshozókat az, hogy a légszennyezésről folytatott közbeszédet mi határozza meg. Hét európai országból 16 ezer ember vett részt a kutatásukban, és arra voltak kíváncsiak a kutatók, mit tesznek meg az emberek a szennyezett levegő forrásaként. A válasz nem meglepő: az ipar kibocsátását és a közlekedést.

A valós kép azonban más, az ipari kibocsátás csökkentésére ugyanis évtizedek óta vonatkozik szabályozás, így az ipar a tudósok szerint a részecskeszennyezés kevesebb mint 10 százalékáért felelős a vizsgált európai országokban.

Ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy hétből hat országban jelentősen hozzájárul a levegő szennyezettségéhez a mezőgazdaság és a háztartások fűtése, amelyeket a résztvevők egyáltalán nem tartanak felelősnek a légszennyezettségért.

Hozzászólások lezárva.