Boldog dolgozókat hamisít magának az Amazon?

Alabamában megalakulni készül az első Amazon-szakszervezet, ami súlyosan aggasztja a dolgozókat kíméletlenül hajtó óriáscéget. A Bessemer városában lévő raktár dolgozói arról szavaztak, csatlakoznak-e az amerikai kereskedelmi alkalmazottak érdekvédelmi szervezetéhez; a szavazatok számolása még tart.

©

 A webáruház és tulajdonosa, Jeff Bezos közismerten ellenséges a szervezett munkássággal szemben, és a szakszervezetek ellen nemcsak a törvényhozók befolyásolását veti be, hanem a jelek szerint Twitter-fiókokat is hamisít.

A Twitteren feltűnt üzenetek egytől egyig arról szólnak, hogy a szakszervezeti tagság túl sokba kerül, és azt állítják – hamisan -, hogy azt minden alkalmazottnak kötelezően fizetnie kell. Ezenkívül egészen bizarr hangon magasztalják az állítólagos munkaadójukat.

A profilokról azonban hamar kiderült, hogy az arcképek ügynökségi, úgynevezett stock fotókból származnak, vagyis nem valós személyt takarnak. Volt olyan profil is, ahol a képet egy ismert fotógenerátorral csinálták.

Félelem és reszketés a szakszervezettől

A Twitter felfüggesztette a gyanús fiókokat, az Amazon pedig tagadja, hogy köze lett volna hozzájuk. Ugyanakkor a cég hivatalos megszólalásai éppen ilyen szinten mozognak, és kiolvasható belőlük, hogy az Amazon a szakszervezeti mozgalmat gyakorlatilag halálos veszélyként értelmezi. A szakszervezeti csatlakozásról szóló szavazást megelőzően a cég plakátokon, interneten, SMS-ben és kötelező állománygyűléseken győzködte az alkalmazottait arról, hogy szavazzanak nemmel. Ezenkívül napi tízezer dollárt fizetett szakszervezet-ellenes tanácsadóknak.

Ez nem meglepő, ugyanis a vállalat a nyugati világ egyik leghajtósabb foglalkoztatója. Az Amazonnál tapasztalt munkakörülményekről szóló beszámolók teljesíthetetlen kvótákról, rendszeres túlóráztatásról szólnak. A legutóbbi botrány pedig akkor pattant ki, amikor egy kongresszusi képviselő felvetette, hogy az Amazon futárjai palackokba vizelnek, mert nincs idejük megállni. A cég ezt először letagadta, majd elismerte, hogy a probléma létezik, noha szerintük az egész fuvarozó üzletágat érinti.

A szakszervezet, ha működni kezd, nyilván nemcsak a palacküggyel fog foglalkozni, hanem az alkalmazottak egyéb terhelésével is. Ez azonban vagy a vállalat profitját érintené fájdalmasan, vagy a webáruház árait, és azokon keresztül a fogyasztókat.

Hozzászólások lezárva.