Bizonylat nélküli költségelszámolás: rezsiátalány távmunkásoknak a járvány idején

Nem szűnik meg február 8-ával, hanem a veszélyhelyzet idejére hatályban marad a távmunkában foglalkoztatottak számára juttatható, adómentes rezsiátalányként emlegetett költségtérítési lehetőség, miután a kormány a január 29-én kihirdetett 27/2021. rendeletével meghosszabbította a távmunkával kapcsolatos szabályok alkalmazásáról szóló 487/2020. kormányrendelet hatályát.

A Magyar Közlöny 15. számában jelent meg a 27/2021. kormányrendelet a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről, mely szerint azok a rendeletek melyek február 8-án hatályukat vesztették volna, továbbiakban is hatályban maradnak a vészhelyzet idejére.

A hivatkozott kormányrendelet egyebek mellett meghosszabbította a veszélyhelyzet során a távmunkával kapcsolatos szabályok alkalmazásáról szóló 487/2020. kormányrendeletet is, kivéve annak 5. paragrafusát. Ez utóbbi hatályon kívül került szövegrész a következő:  “a kormány e rendelet hatályát a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló 2020. évi CIX. törvény hatályvesztéséig meghosszabbítja”.

Ennek következtében a köznyelvben csak “adómentes rezsiátalányként” emlegetett térítés költségtartalmát továbbra sem kell számlákkal igazolni, ha a munkavállaló ezt az elszámolási módot választja.

Az utóbbi hetekben gyakran találkoztunk azzal a dilemmával, mikor köteles a munkáltató a munkavállaló részére az otthonában felmerült rezsiköltségeket megtéríteni. A rendelet hatályban maradása indokolja, hogy újra felidézzük az idevonatkozó szabályokat.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a vonatkozó szabályokat!

Előfizetési csomagajánlataink:

Hozzászólások lezárva.