Bidenre vár Tokió, hogy megrendezhetik-e az Olimpiát

Az USA adja a legnagyobb delegációt, ha ők mennek, van értelme megrendezni a játékokat.

Furcsa módon az Egyesült Államok elnökére várhat annak eldöntése, hogy lehet-e Japánban Olimpia. Takahashi Haruyuki, a szervezőbizottság tagja a Wall Street Journalnak azt mondta: ugyan az Egyesült Államok szorult helyzetben van a járvány miatt, de

ha Joe Biden megerősíti az Olimpia lehetőségét, akkor a japán szervezőbizottság komoly támogatást kapna.

A támogatás a japán közvéleménnyel szemben kellene, a közvéleménykutatások szerint ugyanis a japán társadalom egyszerűen nem akarja, hogy pandémiás időszakban nagy számban érkezzenek turisták az országba. Az amerikai jóváhagyásra pedig azért lenne szükség, mert ők adják a legnagyobb küldöttséget a játékokon, ha Amerika részt veszt, van értelme megrendezni.

Egyre bizonytalanabb a tokiói olimpia sorsa, már az is reális, hogy teljesen elmarad

„Amerikán múlik. Utálom ezt mondani, de nem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vagy elnöke, Thomas Bach, aki el tudna dönteni ilyen kérdést: nem állnak ezen a vezetői szinten.”

– közölte a lappal Haruyuki. Biden azonban múlt heti beiktatása óta nem beszélt az Olimpiáról.

A NOB nem mondott ellent Haruyukinak, de elavultnak nevezte a nyilatkozatot. A szervezet hangsúlyozta, hogy az amerikai Olimpiai és Paralimpiai Bizottság (USOPC) dönt az amerikaiak részvételéről, az pedig egy percig sem hagyott kétséget a részvételről. Az USOPC múlt héten még azt írta a Twitterre, hogy nincs tudomásuk, eltolják-e az olimpiát, ők a részvétellel számolnak.

Fotó: Kyle Dias // Unsplash

Hozzászólások lezárva.