Biden szerint a tudománynak kell dönteni az Olimpia-rendezésről

Joe Biden amerikai elnök szerint a tudomány mondja ki az utolsó szót a tokiói olimpia megrendezésével kapcsolatban.

Remélem, hogy sor kerülhet az olimpiára Japánban, de ki kell várnunk a helyzet alakulását. Együttérzek a sportolókkal, fáj a szívem értük, de a döntés a kutatások állásán alapszik

– jelentette ki az Egyesült Államok vezetője.

Fotó: Saul Loeb / AFP

A 78 éves elnök közölte, az ügyben már tárgyalt Szuga Josihide japán miniszterelnökkel, aki keményen dolgozik az ötkarikás játékok biztonságos lebonyolításán. Egyúttal kifejtette:

Képzeljék csak el az olimpikonokat, akik négy évig dolgoznak az esélyért, aztán egyszer csak eltűnik a lehetőség. Ezzel együtt a kormányunk a tudományos döntésekhez tartja magát.

A tokiói olimpia szervezői és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság többször is megerősítette, hogy a sok országban tapasztalható kedvezőtlen járványhelyzet, illetve az új vírusmutációk ellenére kitart a játékok megrendezése mellett.

A házigazdák nemrég közölték, az utolsó pillanatokig kivárnak annak eldöntésével, hogy engednek-e be nézőket az eseményekre, illetve jöhetnek-e külföldi szurkolók.

Az olimpiára eredetileg tavaly július 24. és augusztus 9. között került volna sor, a paralimpia pedig augusztus 25-én rajtolt volna, de a pandémia miatt márciusban mindkettőt elhalasztották.

Az ötkarikás játékokat a jelenlegi tervek szerint idén július 23-tól augusztus 8-ig rendezik meg, a paralimpiára pedig augusztus 24. és szeptember 5. között kerül sor.

Hozzászólások lezárva.