Bezuhant, majd korrigált a forint, miután Matolcsyék elmagyarázták, miért nem baj, ha gyenge

Órákkal az után, hogy újabb történelmi mélypontra süllyedt a forint – kedden délelőtt 335,9 forintot kellett adni egy euróért – a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa bejelentette, hogy nem változtat sem az alapkamaton, sem a bankközi kamatokon. Ez önmagában nem meglepetés, a legtöbb elemző tartást várt, azt viszont már sokkal kíváncsiabban figyelte a piac, hogy mi szerepel a kamatdöntés indoklásában, amit hagyományosan egy órával a kamatok bejelentése után adják ki.

Ami a legfontosabb: ahogy egy hónappal korábban, úgy most sem szerepel egyetlen utalás sem a forintárfolyamra az indoklásban. Mint írták,

a Magyar Nemzeti Bank egyetlen horgonya az infláció, elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása.

Azaz a cél az, hogy 3 százalék körül maradjon az infláció – a legutóbbi adat 3,1 százalékos –, mindegy, milyen forintárfolyam mellett.

Az infláció várható alakulását meghatározó tényezőkben kettősség figyelhető meg az elemzés szerint. Az élénk belső kereslet emeli, míg a romló külső konjunktúra egyre inkább fékezi az áremelkedés ütemét. A jegybank most úgy számol, hogy az infláció az év végéig újra nő – főleg azért, mert idén jóval drágább az üzemanyag, mint tavaly –, majd fokozatos mérséklődést követően a 3 százalékos inflációs cél szintjén stabilizálódik. 

A globális növekedési kilátások romlása és a visszafogott inflációs folyamatok miatt a külső monetáris politikai környezet újra lazábbá vált – írta az MNB. Itt arra utaltak, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed július után szeptemberben ismét csökkentette irányadó rátáját, az Európai Központi Bank pedig a betéti kamat 10 bázispontos csökkentéséről és eszközvásárlási programjának nyíltvégű újraindításáról döntött. “A globálisan meghatározó jegybankok iránymutatásai és az elemzői várakozások alapján a lazább monetáris politikai környezet tartósan fennmarad és további lazító lépések várhatóak” – tették hozzá.

A forint esni kezdett, amint kijött az indoklás

Percekkel az után, hogy az MNB közzétette a kamatdöntés indoklását, már érkezett is az ideges piaci reakció: a forint, amely a délelőtti gyenge szereplés után valamelyest visszaerősödött, újra gyorsan esni kezdett. Az új történelmi mélypontot néhány perccel délután három óra után értük el,

ekkor egy euró 335,99 forintba került,

vagyis tényleg egy hajszálra voltunk csak a 336-os szinttől.

Később korrigált az árfolyam: egy órával az indoklás közzététele után már 334,1-ig erősödött vissza a forint. Utána még tovább folytatóditt az erősödés, este már 333,5 alatt is járt az árfolyam.

Hozzászólások lezárva.